Gå till innehåll

Vad gör överförmyndarnämnden?

Överförmyndarnämnden ser till att barn och vuxna som inte själva kan ta hand om sina angelägenheter får hjälp att sköta ekonomi och myndighetskontakter. Överförmyndarenheten rekryterar gode män, förvaltare och förmyndare till de personer som behöver företrädare och utövar tillsyn över deras uppdrag.

Logotyp för Sydvästra Värmlands och Norra Dalslands överförmyndarnämnd

Det här gör vi

Vår huvuduppgift är att kontrollera att barn och vuxna som inte själva kan ta hand om sina angelägenheter inte missgynnas ekonomiskt eller rättsligt. En del av vårt arbete är att rekrytera gode män och förvaltare som utför själva uppdraget. Vi granskar sedan löpande de åtgärder som de goda männen, förvaltarna och förmyndarna utför.

Den administrativa verksamheten bedrivs från ett gemensamt kansli i Åmål med möjlighet till bokade besök i samverkanskommunerna.

Så här fungerar överförmyndaren

I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Verksamhetens regleras i huvudsak av bestämmelserna i föräldrabalken och förmynderskapsförordningen. Kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Säffle, Åmål och Årjäng samverkar i en gemensam överförmyndarnämnd med tillhörande kansli i Åmål. Kommunerna har valt att samarbeta för att stärka och utveckla olika verksamhetsområden och effektivare kunna uppnå de krav som kommer att ställas på överförmyndarverksamheten i framtiden.

Behovet kan uppmärksmmas antingen av den enskilde själv, av vård- eller omsorgspersonal, av anhöriga eller bara en bekymrad medmänniska.

Om den enskilde själv eller hans eller hennes närmaste anhöriga menar att det behövs en god man eller förvaltare kan de lämna in en ansökan till tingsrätten.

Övriga personer som menar att behovet finns lämnar in en anmälan till överförmyndarnämnden.

Överförmyndarnämnden utreder ärendet och ansöker om godmanskap eller förvaltarskap hos tingsrätten om förutsättningarna för detta är uppfyllda. Vem som kan få god man eller förvaltare är noggrant reglerat i Föräldrabalken.

Skulle du vilja stödja en medmänniska i behov av hjälp med ekonomiska, rättsliga och sociala frågor? Du kanske undrar hur det är att vara god man? De flesta personer har de baskunskaper som krävs för att kunna ta uppdrag som god man. Uppdraget kräver inte mer än allmänna kunskaper i ”vardags­ekonomi”, personligt engagemang och vanligt sunt förnuft. Som god man har du rätt till ett visst arvode beroende på hur omfattande din insats varit. Många personer kan intyga hur givande det är att ha en så meningsfull syssla - och att det faktiskt blir ett litet tillskott till hushållskassan.

Tveka inte att höra av dig till oss så ska vi berätta mer!

Klicka här för att lämna din intresseanmälan till via vår e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Blankett för intresseanmälan Pdf, 241 kB, öppnas i nytt fönster.

Du kan skicka den via e-post till: ofn@amal.se eller via post till:

Överförmyndarenheten
Box 62
662 22 ÅMÅL

Boka besök hos överförmyndarenheten

Du kan boka besök hos överförmyndarenheten via telefon eller e-post. Besök via telefon bokas direkt hos handläggarna under våra telefontider. Du kan välja att antingen besöka oss i våra lokaler i Åmål eller i kommunhuset i respektive samverkanskommun.

Om du anmäler önskemål om besökstid via e-post så kommer vi sedan att kontakta dig för att boka tid och plats för mötet.

Kontakt

  • Överförmyndarenheten

    Roll
    Gode män, förvaltare, förmyndare inom kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Säffle, Åmål och Årjäng.
    E-post
    ofn­@amal.se
    Telefon
    0532-777 400 1000-1100 1300-1400 -
    Besöksadress:
    Förrådsgatan 5, 662 34 Åmål (Endast bokade besök)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 mars 2024
Publicerad:
6 december 2023