Gå till innehåll

Fakta om Stora lilla Åmål

Åmål har de mesta som en stor stad fast i lite mindre skala, närmare våra medborgare och besökare. På den här sidan kan du bekanta dig med Åmål.

Baljåsen

Åmål ligger i Dalsland där Vänern sträcker sig nästan ända in i stadens centrum och gästhamnen ligger ett stenkast från torget. Tillsammans med 48 andra kommuner bildar Åmål Västra Götalands län. Det bor cirka 12 200 personer i Åmåls kommun På en yta av 481 km2. De flesta bor i tätorten Åmål . Många som besöker oss för första gången utbrister spontant: "Jag hade inte en aning om det är så vackert i Åmål".

Förutom centraloten består kommunen av våra levande småorter i Fengersfors, Tösse-Tydje, Fröskog, Ånimskog, Mo och Edsleskog.

Åmål ligger efter E45, ungefär 17 mil norr om Göteborg och cirka 75 kilometer sydväst om Karlstad. Avståndet till Stockholm är 38 mil och till Oslo är det 19 mil. Tåg- och bussförbindelserna till och från Åmål fungerar mycket bra och närmaste flygplats finns i Karlstad.

Bluesfesten och Bokdagarna är två av flera stora årliga evenemang i Åmål. Stora lilla Åmål har genom åren utvecklats till riktig evenemangstad.

Åmål och Forsbacka golfklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan också erbjuda en av Sveriges vackraste 18-hålsbanor. På Åmålstravet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. körs under året bland andra lopp V86 och det för Sverige unika högervarvsloppet The Right Way. Få städer med Åmåls storlek kan erbjuda en konstfrusna skidanläggningar, för längd- och utförsåkning. Många skidintresserade från bland annat Västsverige säker sig till Åmåls skicenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Hanebols motionsanläggning för att åka skidor.

Åmål har blivit belönad som Årets stadskärna 2002 och blev 2005 utnämnd till Världens näst bästa stad enligt den internationella tävlingen Livcom Awards. Tävlingen avgjordes i La Coruna i Spanien där städer från hela världen tävlade om titeln världens bästa stad. I konkurrensen från dessa tog Åmål hem en silvermedalj och kunde därmed titulera sig världens näst bästa småstad.

Åmål har en väl utbyggd barnomsorg, bra utbildningsmöjligheter genom Karlbergsgymnasiet och vuxenutbildningen. Det är hög servicenivå inom verksamheten välfärd och arbetsmarknad samt god tillgång på bostäder. Detta i kombination med närheten till natur, fritidsaktiviteter och goda kommunikationer gör att Åmål är en mycket bra kommun att bo och verka i.

Kommunen är Dalslands största arbetsgivare med sina drygt 1 200 anställda. Andra stora arbetsgivare i Åmål är bland andra industriföretagen SEM AB, EuroMaint AB och Spicer Nordiska Kardan AB. Åmålsföretaget Azelio AB (tidigare Cleanergy) har utvecklat en unik lösning för produktion av elektricitet från värme via en stirlingmotor tillsammans med lagring av termisk energi. Lösningen möjliggör hållbar elektricitet dygnet runt, där det behövs och när det behövs.

Åmål är beläget i norra delen av länet och gränsar där till Värmland. Åmåls kommun bildades den 1 januari 1971 genom en sammanslagning av Åmåls stad och Tössbo kommun. Åmål blev stad redan 1643 när Drottning Kristina den 1 april skrev under privilegiebrevet.

För att driva och utveckla kommunens skolor, äldreomsorg, ekonomi, vatten och avlopp och mycket annat behövs en organisation med anställda.

Organisationen är indelad fyra förvaltningar som är specialiserad på olika områden. Det är kommunstyrelsens förvaltning, kultur- och utbildningsförvaltningen, välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen och teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål som är gemensam med Säffle kommun. Varje förvaltning styrs av en politisk nämnd eller styrelse. I organisationen finns två kommunala bolag. Dessa är ÅKAB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Åmåls Kommunfastigheter AB) och SÅAB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Stadsnät i Åmål AB). Kommunens ca 1 200 anställda arbetar i någon av dessa förvaltningar eller bolag. Förvaltningarna planerar och genomför det som politikerna i nämnderna beslutar om.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 mars 2024
Publicerad:
6 november 2023