Skyddsrum Åmåls kommun i Åmål
Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. Här får du veta mer om var de finns, hur de fungerar och vem som ansvarar för dem.
Vad är ett Skyddsrum
Ett skyddsrum är en del av en byggnad eller annan anläggning med förstärkta väggar, tak, golv och dörrar som kan stå emot tryckvåg och splitter, brand, joniserande strålning och bråte från raserade hus. Skyddsrummet har ett eget ventilationssystem för att stänga ute giftiga gaser och radioaktivt damm.
Hur många skyddsrum finns det i Åmåls kommun?
De flesta skyddsrum i Åmåls kommun är plaserade i tätorten Åmål. Vi har ca 101 skyddsrum och ca 10 163 platser.
Se skyddsrumskartan nedan
När kan ett skyddsrum användas och av vem?
Skyddsrum kan användas av civilbefolkningen, inte militären, i händelse av krig. Då räknas de svenska skyddsrummen som allmän plats. Det innebär att vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Det spelar heller ingen roll om du är svensk medborgare eller inte. vid fara under höjd beredskap ska du ta dig till det skyddsrum eller skyddande utrymme som är närmast.
Varför finns det inte skyddsrum för alla?
Det är inte tanken att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd.
Får jag ta med mitt husdjur till ett skyddsrum
Nej, Skyddsrummen är avsedda för människor. Inga djur får tas med till skyddsrummet på grund av till exempel allergirisken och att det ibland finns begränsat med utrymme.
Skyddsrummen är tänkt som ett tillfälligt skydd. Det finns många andra sätt att söka skydd om man inte vill lämna sitt husdjur, till exempel i en källare, tunnel eller att utrymma till annan plats.
Skyddsrummet i mitt hus är cykelförråd. Får det vara det?
Ja. I fredstid får skyddsrum användas för annat under vissa förutsättningar. Det är vanligt att de används som cykel- och lägenhetsförråd. Fredsanvändningen av lokalen får inte bli mer komplicerad än att skyddsrummets olika detaljer är åtkomliga för underhåll och inspektion, samt att det går att ställa i ordning skyddsrummet inom två dygn.
Kontakt
Daniel Andersson
- Roll
- Säkerhetsstrateg
- E-post
- daniel.andersson@amal.se
- Telefon
- 0532-173 35
- Besöksadress:
- Stadshuset, Kungsgatan 26, 66231 Åmål
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 18 april 2024
- Publicerad:
- 9 april 2024