Våra vänorter och partnerstäder
Vänortssamarbetet är en viktig och betydelsefull del i det internationella arbetet vilket skapar en bra omvärlds- och intressebevakning för kommunen.
Åmåls kommuns syfte med samarbeten över gränserna är att utbyta erfarenheter och att vara samarbetspartner inom områden som är av gemensamt intresse.
Samarbetet städerna emellan har varierat genom åren och har haft fokus inom en rad olika områden såsom utbildning, kultur men även demokratifrågor samt ungas möjligheter till inflytande.
Åmåls kommun har fyra vänorter, dessa är:
Gadebusch Tyskland, Kubrat Bulgarien, Türi Estland och De Pere USA.
Utbytena och kontakterna med våra vänorter sker i olika omfattningar och varierar över åren.
Har du eller din förening en projektidé eller har intresse av att samarbeta med någon av våra vänorter eller partnerstäder? Kontakta då gärna kommunens verksamhetsansvarig för internationella frågor.
De Pere, USA
Åmåls kommun och De Pere har varit vänorter sedan 2007. Det hela startade med lokala företagskontakter via Megtec då de var aktiva i Åmål, vars huvudkontor ligger i De Pere. Efter beslut i fullmäktige signerade dåvarande kommunalråd Kurt Svensson vänortsavtalet i november 2007 via en videolänk tillsammans med De Peres borgmästare Michael Walsh. På videolänken kunde de tillsammans med andra representanter för de båda kommunerna dra upp de första riktlinjerna för det fortsatta samarbetet. Idag samarbetar städerna inom en rad olika områden.
Kommunledningsdiskussioner om utökat samarbete
En delegation bestående av kommunalråd, kommunchef samt internationell samordnare besökte kommunens vänort De Pere, USA den 11-17 april efter att ha fått en officiell inbjudan från stadens borgmästare. Under sin vistelse besökte delegationen bland annat St Norberts College för ett möte med dess rektor, de två skolorna Foxview intermediate och Westwood. På Foxview träffade delegationen alla klasser samlade i ett klassrum och fick möjlighet att personligen lämna över de brev som eleverna på Södra skolan skrivit till sina brevvänner. Intresset för gästerna var stor där eleverna under en frågestund passade på att fråga allt de undrat över gällande Sverige, dess kultur och mycket annat. Delegationen besökte även De Pere High School där kommunens tre utbytesstipendiater har studerat. Möten hölls även med De Peres kommunledning där frågor kring hur vi kan utöka vårt samarbete städerna emellan när det gäller näringsliv, stadsutveckling etcetera diskuterades. Under besöket gjordes även två företagsbesök samt en rundtur i stadens företagspark.
Karlbergsgymnasiet på konferens om flyktingsituationen i Sverige
I våras blev Karlbergsgymnasiet inbjudet till St Norberts College och konferensen "Forced Migration and Human Flourishing som hölls den 5 maj. Representanter från Karlbergsgymnasiet medverkade i konferensen som bestod i att beskriva nuläget i Sverige och hur man som nation har valt att försöka gå vidare efter flyktingvågen 2015. Inbjudan var en del i samarbetet mellan Karlbergsgymnasiet och St Norberts College och det var fyra lärare som blev inbjudna. Katarina Sandvall, Lynn Nordin, Magnus Svensson Vinborg och Christian Bruce. Utöver själva konferensen hölls gästlektioner i collegeklasser, möten med vänortskommittén i De Pere, studiebesök på olika skolor och möten med personal på colleget för att hitta ytterligare framtida möjligheter för att stärka banden mellan Karlberg/Åmål och St Norberts/De Pere.
USA-samarbete i mellanstadiet
Foxview intermediate och Westwood är två låg och mellanstadieskolor i De Pere som har samarbetat med Rösparksskolan och Södra skolan via brevväxling i många år. I dagsläget är det klasserna 6A, 6B, 6C, 4B och 4A som brevväxlar i det så kallade Pen Pal-projektet med elever och lärare på Foxview intermediate och Westwood. Klasserna har även träffat och pratat med varandra via Skype.
Utbytesstipendium för Karlbergselever att studera i De Pere
Under 2014 stiftade Åmåls kommun ett internationellt utbytesstipendium med syfte att öka motivationen bland unga att se möjligheter i kommunen och världen samt att öka medvetenheten om sin egen och andra kulturer. Tre stycken elever från Karlbergsgymnasiet har via vårt utbytesstipendium studerat vid De Pere High School och den fjärde eleven kommer att börja på De Pere high school i augusti 2019. Genom stipendiet ökar ungdomars möjlighet till internationell rörlighet där syftet med stipendierna är att ge ungdomar chansen att få möjlighet att skaffa sig nya erfarenheter samt utbildning för att i framtiden ha möjlighet att anpassa sig till en ständigt föränderlig arbetsmarknad.
Gadebusch, Tyskland
För över 25 år sedan togs de första kontakterna mellan Åmål och Gadebusch, en kontakt som kom att utvecklas till ett långt och varaktigt samarbete. Städerna skrev under ett vänortsavtal 26 maj 2000.
Inledningsvis var det elev- och lärarutbyten på såväl gymnasiet som grundskolan. Några exempel på samarbeten som har skett inom utbildningsområdet är:
- Elev- och lärarutbyten sedan 1995 plus ett flertal projekt framför allt utifrån gemensam historia med Polen.
- Elev- och lärarutbyten mellan grundskolans högstadiet.
- Erfarenhetsmöten mellan vuxenutbildningen och folkhögskolan.
- Utbyten av lärlingar från företag i staden Schwerin tillsammans med handelskammaren i Schwerin och företag i Åmål, Säffle samt gymnasiet i Åmål.
Tillsammans med andra kommuner runt Vänern drevs under ett antal år projektet ”Schwedennetzwerk” där 7 svenska och 7 tyska kommuner i den historiska regionen Mecklenburg tillsammans arbetade för att öka turismen inom de gemensamma regionerna. För att få fler besökare från Mecklenburg att besöka Vänerregionen deltog de svenska kommunerna under flera år i en stor vårmässa i staden Wismar.
Under bussresor till bland annat sommarfest och julmarknad i Gadebusch har kontakter knutits mellan föreningar i Åmål och Gadebusch. Kanske främst genom hemvärnsföreningen och dess karoliner som i kontakter med ”Historiska föreningen 1712” som arbetar med att forska kring och sprida kunskaperna om det stora slaget i Gadebusch november 1712, där den svenska armen segrade över danskarna. Vid det slaget fanns också med soldater från Tössbo, vilket skapade ett ökat intresse i Åmål om såväl Gadebusch och Mecklenburg samt för karolinerna.
Åmåls Fotoklubb har vid ett flertal tillfällen arrangerat mycket uppskattade fotoutställningar i Gadebusch. Fotografer från Gadebusch har vid något tillfälle deltagit med sina bilder under Åmåls fotofest. Samarbete har skett i olika former mellan städernas båda hembygdsmuseer bland annat en utställning i Åmål med historiska miljöer och tennfigurer. Ett annat mycket uppskattat inslag har varit när en Luciakör vid ett flertal tillfällen har besökt Gadebusch och spridit svenska traditioner och musik i kyrkor och på äldreboenden.
Informationen ovan är bara ett axplock på allt som hänt genom åren. Vänortsutbytet Åmål/ Gadebusch har utvecklats till ett bredare intresse och kontakter människor emellan har ökat. Mycket av samarbetet sker idag via föreningar och allmänhet även om kommunerna fortfarande har kontakt med varandra och arbetar vidare för fortsatta utbyten städerna emellan.
Kubrat, Bulgarien
Åmåls kommun och Kubrat i Bulgarien har varit vänorter sedan 2003. Genom åren har många samarbeten skett städerna emellan. Innan Bulgarien 2007 blev medlemmar i Europeiska unionen skedde en rad olika projekt med fokus på lokal demokratiutveckling och EU-anpassning. Samarbeten genomfördes mellan Åmål, Sverige, Türi, Estland och Kubrat, Bulgarien där Türi då som ett nyblivet EU-land kunde dela med sig av sina erfarenheter. Förutom demokrati och EU-anpassning hade även ungdomars attityder till EU, ungdomars möjligheter till sysselsättning och entreprenörskap som verktyg för lokal demokrati diskuterats.
Åmål och Kubrat har även samarbetat inom områden som berört sysselsättning för personer med funktionsvariationer, där kommunerna utvecklade dagverksamheten i de båda städerna, också här tillsammans med Türi, Estland. Andra samarbetsområden som berörts under åren är frivilligorganisationers möjligheter att medverka i samhällsutvecklingen, demokrati och medborgarinflytande, utveckling av stadskärnor samt EU-anpassning och integration. Staden närvarade även vid Åmåls 375-års jubileum.
En liten kuriosa är att i Kubrat finns en park som heter Stadspark Åmål.
Just nu pågår inte något aktivt samarbete mellan Kubrat och Åmål men kommunerna har fortfarande kontakt med varandra och arbetar vidare för fortsatta utbyten städerna emellan.
Türi, Estland
Åmåls kommun tecknade i april 1993 ett vänortsavtal med Türi stad i Estland. lnledningsvis organiserades humanitärt bistånd till särskilt utsatta grupper i Türi. Förutom möten mellan kommunrepresentanter knöts kontakter mellan grupper inom olika kultursektorer, dans, musik och konst. Därefter har flera kommunala förvaltningar, bygg och miljö, vård och omsorg samt barn och utbildning utvecklat, genom åren, fördjupat vänortssamarbete inom sina särskilda kompetensområden. Idrottsföreningar (orientering) har haft utbyte och andra ideella föreningar såsom tex Rotary har organiserat ett flertal humanitära biståndsprojekt och utvecklat kontakter inom näringslivet. Även kyrkokörerna i de båda städerna har haft tidigare utbyten. Tillsammans har städerna genom åren även samarbetat i olika EU-finansierade projekt såsom ett Europa för medborgarna.
Till exempel genomfördes ett samarbete mellan Åmål, Sverige, Türi, Estland och Kubrat, Bulgarien där Türi då som ett nyblivet EU-land kunde dela med sig av sina erfarenheter. Förutom demokrati och EU-anpassning hade även ungdomars attityder till EU, ungdomars möjligheter till sysselsättning och entreprenörskap som verktyg för lokal demokrati diskuterats.
Åmål och Türi har även samarbetat inom områden som berört sysselsättning för personer med funktionsvariationer, där kommunerna utvecklade dagverksamheten i de båda städerna. Genom åren har även frågor om ungdomars möjligheter gällande delaktighet i beslutsfattande, ungdomars behov av mötesplatser och aktiviteter samt planering för fysisk tillgänglighet i staden för alla grupper i samhället behandlats.
Representanter för Kubrat var på besök vid Åmåls 375-årsjubileum. Just nu pågår inte något aktivt samarbete mellan Türi och Åmål men kommunerna har fortfarande kontakt med varandra och arbetar vidare för fortsatta utbyten städerna emellan.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 27 mars 2024
- Publicerad:
- 3 november 2023