Gå till innehåll

Luftkvalitet

Luftföroreningar kan ställa till problem lokalt både för människor och miljö. Föroreningarna kan göra människor sjuka och bidrar till växtskador, korrosion, nedsmutsning, övergödning, försurning och klimatförändringar.

En solig dag i landsbygden

Kvävedioxid

Kvävedioxid är en gulbrun gas som har en irriterande lukt vid högre halter. Personer som lever i miljöer med höga halter kvävedioxid kan ha lättare för att få luftvägsinfektioner. Det finns också misstankar om att kvävedioxid kan bidra till uppkomsten av allergier.

Kvävedioxidhalten i Åmål

Mätningar av kvävedioxidhalten genomförs med jämna mellanrum. I Åmål mättes halten senast 2017. Mätningen visade att halten kväveoxid låg under miljökvalitetsnormen.

Partiklar i tätortsluften

I luften finns inte bara olika gaser utan också partiklar. Långvarig påverkan av små partiklar kan ge upphov till bland annat luftvägsproblem och hjärt- och kärlsjukdomar.

Partikelhalten i Åmål

Senaste mätningen av partiklar i Åmål gjordes 2009 vid Knyttkärr. Sammantaget visade mätningen att halten partiklar låg under miljökvalitetsnormen.

De mätningar som görs i Åmål sker i Luft i Västs regi. Luft i Väst är ett luftvårdsförbund i Västra Götaland, där både kommuner och vissa företag är medlemmar. Luft i Väst har tagit på sig uppgiften att redovisa medlemskommunernas luftkvalitet.

Naturvårdsverket har tagit fram miljökvalitetsnormer som gäller för utomhusluft i hela landet.

Miljökvalitetsnormerna finns för att skydda människors hälsa och miljön och fungerar som gränsvärden för den kvalitet som luften ska hålla.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 mars 2024
Publicerad:
23 januari 2024