Gå till innehåll

Cykling och cykelvägar

Välkommen att utforska stora lilla Åmål med cykel! Här ligger det mesta mindre än tre kilometer från torget.

Närbild av en kvinna cyklar ute på landsbygden

Flera av Åmåls cykelvägar ligger naturskönt längs med Åmålsån, som binder ihop de olika stadsdelarna med centrum.

Att cykla är bra för hälsan och miljön. Hälften av alla bilresor i Sverige är kortare än fem kilometer, men svarar för en stor del av våra avgasutsläpp. När du väljer cykeln framför bilen innebär det därför en vinst för miljön. Du löper mindre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar och bidrar samtidigt till ett Åmål med mindre trängsel, mindre trafikbuller och bättre luftkvalitet.

Det finns två luftpumpar i Åmål för att du smidigt ska kunna pumpa däcken. Förutom att pumpa cykeldäck kan du även pumpa barnvagns- och rullstolshjul.

Här finns cykelpumparna:

 • Åmåls Resecentrum
 • Mellanbrogatan

Att cykla är bra för din hälsa och miljön. Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer, men svarar för stor del av mängden utsläpp. När du väljer cykeln framför bilen blir det en vinst för miljön. Du löper mindre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar och bidrar till ett Åmål med mindre trängsel, mindre trafikbuller och bättre luftkvalitet.

Vi arbetar kontinuerligt med att det ska bli ännu bättre, säkrare och smidigare att ta sig fram på cykel – oavsett årstid.

 • I Åmål kan du cykla i både landskap och i skärgårdsmiljö. Passa på att ta en medhavd fika under din cykeltur. Vid Hanebols friluftsområde finns det många vägar som passar för cykelturer. Tack vare allemansrätten får du cykla nästan överallt.
 • I Åmål kan du dessutom cykla längs Dalslandsleden, som går genom hela landskapet och erbjuder stor variation på naturen. Leden startar och slutar i Vänersborg och är totalt 360 km lång.
 • I Åmål kan du även cykla längs Unionsleden som sträcker sig genom två länder. Leden är uppdelad i 7 etapper. Säffle befinner sig i etapp 5, Bengtsfors – Edsleskog, 42,8 km.
 • I Åmål kan du cykla längs Vänerleden och uppleva badstränder och kulturupplevelser i världsklass. Cykelleden är på 630 km och den tar dig hela vägen runt Sveriges största sjö.

Här hittar du en cykelkarta över Åmål

Bild på natur

Många trafikanter ska samsas på gator, gångbanor och cykelbanor. För att skapa en säker miljö, både för dig som cyklar och för andra trafikanter, behöver vi hjälpas åt.

Det uppstår ibland situationer i trafiken där det inte är självklart hur du bör agera. Det är viktigt att vara lite extra uppmärksam, se dig om och ge tydliga tecken.

10 tips för cyklister

 1. Ge tecken. Sträck ut armen i god tid åt det håll du planerar svänga. Planerar du att stanna cykeln, lyft vänsterhanden rakt upp för att signalera.
 2. Undvik att stanna i cykelbanan. Stopp i cykelbanan kan orsaka olyckor. Måste du ändå stanna, kör åt sidan.
 3. Parkera cykeln lämpligt. Parkera inte cykeln på ett sätt som blir ett hinder för andra trafikanter.
 4. Anpassa dig till fotgängare. Behöver du cykla på en gågata, sänk hastigheten. Här är det fotgängarnas takt som råder. Du behöver också lämna företräde för gående.
 5. Använd ringklocka. Enligt lag ska din cykel vara utrustad med ringklocka. Använd ringklockan när du behöver göra andra trafikanter uppmärksamma.
 6. Se upp för bildörrar. Håll avstånd till parkerade bilar. En hastigt öppnad dörr eller utsvängande bil kan innebära livsfara.
 7. Sök ögonkontakt. I knepiga situationer – till exempel i korsningar – sök ögonkontakt med dina medtrafikanter.
 8. Behåll telefonen i fickan. Cykling kräver uppmärksamhet. Undvik att använda telefonen när du cyklar. Måste du använda den, kör åt sidan och stanna.
 9. Ta det lugnt. Anpassa hastigheten efter trafiken och håll avståndet.
 10. Se till att du syns. Utöver belysning och reflexer på cykeln – använd gärna reflexer och varselfärger på din klädsel. Det är viktigt att du syns!

Smörj och spola av din cykel

På vintern kan din cykel lätt bli smutsig av både grus och sopsalt. För att minska risken för slitage och rost är det viktigt att skölja av din cykel och smörja kedjan.

Se och synas i mörker

Om du cyklar i mörker ska cykeln ha en vit lampa och en vit reflex framåt, en röd lampa och en röd reflex bakåt, samt reflexer på sidorna. Rikta framlyktans ljus så att du inte bländar andra. Reflexväst och reflexer på kläderna gör att du syns ännu bättre.

Kläder för vintercykling

Du kan cykla i dina vanliga vinterkläder. Anpassa efter väder och temperatur. Lager på lager och vindtäta kläder är bra. Underställsbyxor och överdragsbyxor är bra tips.

Vid vinterväglag

Var extra försiktig när halkan slår till, bromsa in tidigare än vanligt och innan du ska svänga. Mindre luft i däcket än vanligt ger bättre grepp i snö. Dubbdäck gör stor skillnad. Hjälm rekommenderar vi alltid.

Tänk på att cykling inte är tillåten på trottoarer, de är endast avsedda för gående.Cykel får endast framföras på gång- och cykelbanor, gatornas körbanor och på skogsstigar där inte cykling är förbjuden vilket i så fall ska framgå av skyltning.Gång- och cykelbanor är utmärkta med skylt som visar gående och cyklist medan trottoarer helt saknar skyltning


För att underlätta för alla som vill cykla i Åmål finns en cykelkarta över tätorten. Kartan visar cykelbanorna och den ger tips på lämpliga cykelvägar där även annan trafik förekommer. På kartan är även Dalslandsleden inritad.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 mars 2024
Publicerad:
26 september 2023