Gå till innehåll

Inför ansökningen och om utbildningen

Vanligt förekommande frågor om utbildning på gymnasiet.

Vägskyltar pekar på olika ritningar

För att vara behörig till ett yrkesprogram på gymnasiet yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och godkända betyg i minst fem andra ämnen. Det innebär att det krävs godkända betyg i sammanlagt åtta ämnen för att vara fullt behörig till ett yrkesprogram.

För att vara behörig till ett studieförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst nio andra ämnen. Det innebär att det krävs godkända betyg i sammanlagt tolv ämnen för att vara fullt behörig till ett högskoleförberedande program.

Saknar du behörighet till ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program erbjuds möjligheten att gå ett Introduktionsprogram. Det finns olika Introduktionsprogram beroende på vilket behov du har. Ett Introduktionsprogram ger dig möjlighet att läsa de grundskoleämnen du behöver för att bli behörig till ett nationellt gymnasieprogram. Du kommer att ha en individuell studieplanering under tiden du läser på ett Introduktionsprogram.

Ett högskoleförberedande program ger dig en bra grund för fortsatta studier efter gymnasiet. Läser du ett högskoleförberedande program få du grundläggande behörighet för att kunna läsa vidare på universitet eller högskola. Du har även möjlighet att välja till kurser för särskild behörighet under din gymnasietid så att du kan söka till en eftergymnasial utbildning direkt efter studenten.

Ett yrkesprogram är ett gymnasieprogram som leder dig till ett yrke och en yrkesexamen, och leder till att du blir anställningsbar hos en arbetsgivare direkt efter studenten. Men du kan även lägga till kurser på ditt yrkesprogram som gör dig grundläggande behörig för eftergymnasiala studier. Ett yrkesprogram ger dig både möjlighet att kliva rakt ut i arbetslivet efter studenten, och möjlighet att studera vidare. Yrkesprogrammen innehåller alltid minst 15 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL).

På Karlbergsgymnasiet erbjuder vi tre stycken olika profiler – Bild, Idrott och Musik. Profilen är för dig som har ett intresse av Bild, Idrott eller Musik och vill ägna dig åt ditt intresse några extra timmar i veckan på skoltid. Alla våra profiler är på 200 poäng och går du en profil behöver du inte välja individuellt val i årskurs 2 och 3 då profilerna ersätter det individuella valet.

Under gymnasietiden kommer du att göra flera olika kursval. En del kurser du kommer att läsa är obligatoriska för just det programmet som du läser. De gymnasiegemensamma kurserna och de programgemensamma kurserna är sådana kurser som är obligatoriska och inte går att välja bort. Medan andra kursval är mer fria och du har stora valmöjligheter att välja kurser som passar just dig och forma din utbildning efter dina intressen och dina mål efter studenten. Här nedan listar vi de olika typer av kursval du kommer göra under gymnasietiden.

Inriktning:

I årskurs 1 väljer du inriktning på programmet. Inriktningen kommer du sedan att läsa i årskurs 2 och 3. Inriktningen består av ett paket med kurser som alla är obligatoriska att läsa. Kurser i inriktningen kan inte bytas mot någon annan kurs.

Programfördjupning:

Programfördjupning är kurser inom programmet vars syfte är att du ska fördjupa och specialisera dig inom valda områden inom ditt program och den inriktning som du valt. Inom programfördjupningen kan man inte läsa vilka kurser som helst utan man måste välja kurser som skolan erbjuder och som är tillåtna inom programmet som du går.

Individuellt val:

Karlbergsgymnasiet erbjuder ett stort urval av kurser inom det individuella valet. Kurserna inom det individuella valet är inte bundet till det program du läser, utan du kan välja fritt bland det utbud som skolan erbjuder. Alla elever på Karlbergsgymnasiet ska läsa 200 poäng individuellt val under sin gymnasietid, och vanligtvis läses 100 poäng individuellt val i årskurs 2 och 100 poäng individuellt val i årskurs 3.

Beroende på vilket program du läst på gymnasiet ser förutsättningarna för en examen olika ut. Har du läst ett yrkesprogram får du en yrkesexamen. Har du läst ett högskoleförberedande program så får du en högskoleförberedande examen.

För yrkesexamen behöver du:

  • 2500 kurspoäng där 2250 poäng ska vara godkända
  • Godkänt i Svenska/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1
  • Godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena
  • Godkänt gymnasiearbete

För högskoleförberedande examen behöver du:

  • 2500 kurspoäng där 2250 poäng ska vara godkända
  • Godkänt i Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6 samt Matematik 1
  • Godkänt gymnasiearbete

Alla gymnasieprogram innehåller 2500 poäng som läses över tre år.

Ja du kan läsa mer än 2500 poäng i särskilda fall. Du lämnar in en blankett om ansökan om utökat program till din studie- och yrkesvägledare. Det är sedan rektor som fattar beslut om att bevilja dig utökat program eller ej. Rektor tar hänsyn till din totala studiesituation som betyg, arbetsbelastning och schema när hen fattar sitt beslut.

Om du avslutar ett gymnasieprogram och inte når ända fram till en gymnasieexamen utfärdar skolan ett studiebevis. Ett studiebevis visar alla kurser du läst och vilka betyg du fått. Vill du läsa mot en gymnasieexamen efter avslutade studier på gymnasiet, kontaktar du Vuxenutbildningen (KomVux) i din hemkommun för att göra en examensplanering och läsa in de kurser som saknas för att nå hela vägen till en gymnasieexamen. Du kan även läsa allmän kurs på folkhögskolan för att läsa in behörighet motsvarande gymnasieexamen. Då folkhögskolan har ett eget bedömningssystem ges inte betyg i kurser men efter avslutade studier på folkhögskolan får du ett intyg med studieomdöme. Är du intresserad av folkhögskola kan du läsa mer genom att klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Yrkeshögskola

Yrkeshögskolan erbjuder eftergymnasiala utbildningar inom flera olika branscher på många olika platser i landet. Utbildningarna tas fram i samarbete med arbetslivet och utbildningarna matchar därför arbetslivets behov för tillfället. Under utbildningen är du flera veckor på LIA, Lärande i arbete. Till yrkeshögskolan är du grundläggande behörig med en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Till många utbildningar krävs även särskild behörighet. Är du intresserad kan du läsa mer gemom att klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 mars 2024
Publicerad:
28 september 2023