Gå till innehåll

Bussar

Som elev har du rätt till kostnadsfria resor till och från gymnasiet, om du bor minst 6 km från skolan.

Buss från Västtrafik

Om du bor i Bengtsfors eller Melleruds kommun (eller utanför Åmål t.ex Edsleskog, Tösse, Fengersfors) får du ditt busskort första skoldagen av din klassföreståndare.
Elever från Säffle hämtar sina busskort på Herrgårdsgymnasiet. Info HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elever från Ed hämtar sina busskort i Eds kommunhus reception. Om du kommer från andra kommuner i Värmland och ska gå på Karlbergsgymnasiet får du kontakta din hemkommun.

Tänk på följande:

  • Busskortet är personligt.
  • Busskortet är en värdehandling.
  • På kortets baksida skriver du ditt namn.

Förvara det så att det inte böjs eller skadas. När du ska visa kortet för kortläsaren behöver du inte ta det ur kortfodralet.

Du som bor minst sex kilometer från skolan och har rätt till studiemedel, kan få busskort som gäller alla skoldagar under terminen. Får du inackorderingsbidrag har du inte rätt till busskort. Du är berättigad till busskort till och med vårterminen det året du fyller 20 år.

Det har varit en utmanande vinter vädermässigt och vi är många som säkert upplevt problem i trafiken. Vi vill med denna information göra några förtydliganden kring kollektivtrafiken som gymnasieelever reser med för att ta sig till Karlbergsgymnasiet.

Elever i grundskolan åker skolskjuts som kommunen upphandlar direkt av något bussbolag. I gymnasiet används begreppet elevresor som benämning på resor till och från skolan. Elevresorna följer linjetrafikens tidtabeller och det är Västtrafik/Värmlandstrafik som är ansvariga för att trafiken går enligt fastställd tidtabell.

Gymnasieelever åker alltså inte skolskjuts som anordnas genom skolan, de åker elevresor som följer linjetrafikens tider.

När det uppstår problem i trafiken har skolan har inte mer information än vad som ges genom Västtrafiks/Värmlandstrafiks app och hemsida. Naturligtvis ligger det i skolans intresse att eleverna tar sig till och från skolan på ett tryggt sätt, men vi kan tyvärr inte styra över linjetrafiken och vad Västtrafik/Värmlandstrafik beslutar kring exempelvis inställda turer vid dåligt väder.

Vi vill därför tipsa er om att hålla koll på väderprognoser, kika in på Trafikverkets sida (främst för er som åker tåg) och följa Västrafiks/Värmlandstrafiks olika kanaler för information. Om skolan någon gång skulle få till sig information som inte finns att tillgå på andra ställen kommer denna information att spridas via lärplattformen Schoolsoft till elever och vårdnadshavare.

Sammanfattningsvis, håll koll på väderprognoserna, håll dig uppdaterad om hur bussarna går, förbered dig på att bussen kanske inte går och ta med böcker och dator hem om det verkar bli besvärligt väder. Skolans elever kommer från ett stort geografiskt område där vädersituationen kan variera kraftigt. Därför kan skolan inte ta beslut om vilka elever som ska stanna hemma. Ansvaret ligger hos den enskilde eleven och dess vårdnadshavare utifrån er bedömning av läget.

Kontakta Karlbergsgymnasiets expedition. Ditt kort kommer då att spärras och ett nytt beställs. Du får låna ett tillfälligt kort tills ditt nya kommer.
Om du tappat kortet eller varit oförsiktig med det så det gått sönder kommer du att faktureras 200 kr. Detta bara gäller de elever som fått sitt busskort från oss på Karlberg. Övriga vänder sig till stället du fick busskortet ifrån från början.

Du får inte åka buss utan busskort utan måste då betala resan. Om en kontrollant upptäcker att du inte har busskort får du böta 800 kr.

Studera på annan ort

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 maj 2024
Publicerad:
23 augusti 2023