Gå till innehåll

Internationalisering
- Med Karlberg ut i världen!

Som elev hos oss har du chans att söka stipendium för att resa utomlands. Vi samarbetar med den internationella föreningen AFS, vilket möjliggör deltagande i olika evenemang, besök av t.ex volontärer, klassresor i Europa och elever härifrån beger sig ut i världen.
Karlberg deltar i Erasmus+ vilket möjliggör för elever på yrkesprogram att göra sin APL utomlands.

EU kunskap

Exempelvis kan du som studerar på Karlbergsgymnasiet, oavsett hemkommun, söka ett stipendium som ger dig möjligheten att tillbringa ett helt läsår utomlands. Det är Åmåls kommun i samarbete med den internationella ideella föreningen AFS som ger Karlbergsgymnasiets elever denna unika möjlighet. En möjlighet som Åmål tillsammans med Buenos Aires antagligen är ensamma om i hela världen!

 Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte. Karlbergsgymnasiets deltagande i Erasmus+ ger oss möjlighet att söka bidrag för att låta elever på yrkesprogram göra sin APL i årskurs tre utomlands. Det möjliggör och öppnar upp för många spännande samarbeten. Under vårterminen 2024 gör elever på Barn- och fritidsprogrammet sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Gran Canaria under 4 veckor.

 

fyra ungdomar i en korridor

Årets AFS-stipendiat utsågs efter intervju av representanter från Kultur- och utbildningsnämnden samt Kultur- och utbildningsförvaltningen.

Under högtidliga former inför en fullsatt Karlbergsaula på julavslutningen delade Jerry Saxin, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden ut stipendiet. Motiveringen löd: "Årets stipendium tilldelas en handlingskraftig elev med framåtanda som på ett moget och självständigt sätt kommer att vara en god ambassadör för Åmåls kommun i De Pere, USA. Stipendiet tilldelas Filippa Morichetto."

Filippa kommer från Åmål och går andra året på naturvetenskapsprogrammet.

Här kommer en hälsning från Filippa:

Utbytesstudent från Karlbergsgymnasiet med sin värdfamilj i USA

Hej allihop! Den 9 augusti anlände jag till De Pere, Wisconsin i USA.

Det var i slutet av november förra året som jag fick reda på att jag hade fått utbytesstipendiet. Veckan innan jag åkte var det lite nervöst, mitt visum kom nämligen bara 3 dagar innan jag skulle åka! Men nu är jag äntligen här!

Jag bor hos en värdfamilj som består av Jessica (värdmamma), Cory (värdpappa) och mina två värdsyskon Colin och Caden.
Jessica jobbar med studenter på en skola och Cory är brandman. Colin går näst sista året på mellanstadiet och Caden näst sista året på samma skola som mig.

Några dagar efter att jag kom hit åkte vi till en liten stad norr om Wisconsin. De hade hyrt ett hus där i en vecka, tillsammans med deras släkt som jag också fick träffa, vilket var jättekul. Där åkte vi bland annat båt och fiskade.
När vi kom hem började jag Cross Country. I laget är vi ungefär 90 st som löptränar tillsammans. Vi har tävling varje vecka. Det är verkligen superkul och vi hittar ofta på roliga saker med laget, som tex lagmiddag.
Jag har sett på amerikansk fotbollsmatch på arena och har även varit på football game i skolan. Verkligen en riktig amerikansk upplevelse!

Till skillnad från Sverige har vi 8 lektioner samma tid och ordning varje dag. Jag läser bland annat Amerikansk historia och keramik. Mellan lektionerna har vi bara 4 minuter att förflytta oss. Varje lektion är med olika personer, det gör att man får träffa många vänner varje dag.
I slutet av september hade vi ”hoco”. Det är en homecoming dance där alla dansar och är finklädda på skolan.

Jag har kontakt med min familj och vänner i Sverige någon/några gånger i veckan. Det känns ovant att vara borta så länge från dem, men jag vet ju att jag får träffa dem till sommaren igen. Tills dess ska jag bara försöka ha så kul som möjligt och verkligen njuta av tiden här.

Med vänlig hälsning Filippa Morichetto

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 mars 2024
Publicerad:
24 augusti 2023