Gå till innehåll

Information om avlopp

Konsumenter i Åmål, Tösse, Ånimskog, Fengersfors och Edsleskog är anslutna till kommunens olika avloppsreningsverk.

En mekanisk grind för att samla skräp i vattnet

I Åmål, Tösse och Edsleskog finns ett reningsverk med mekanisk, biologisk och kemisk rening. Efter att avloppsvattnet renats släpps det ut i Vänern respektive Knarrbyån.

I Fengersfors/Fröskog och Ånimskog renas vattnet med så kallade biodammar. Det renade vatttnet släpps ut till Knarrbyån och efter utsläpp i bäck till Furuviken i Vänern.

Mekanisk rening
Här får vattnet först passera igenom ett grovgaller, där fastnar de största föremålen. Därefter passerar avloppsvattnet genom ett sandfång där sand och tyngre föroreningar stannar kvar, detta körs sedan till soptippen.

Biologisk rening
Nu är det dags för reningsverkets "husdjur" att börja arbeta. Med biologisk rening försöker man härma naturen genom att ta hjälp av mikroorganismerna som behöver luft för att leva. Vi måste vara väldigt rädda om de "husdjuren" därför är det viktigt att du tänker på vad du häller ut i avloppet. Häll aldrig ut färgrester, oljerester eller lösningsmedel för då dör "husdjuren".

Kemisk rening
Här rinner vattnet sakta så det flockiga slammet hinner sjunka till botten. Slammet i bassängerna skrapas ihop, och tas ut för särskild behandling. Nu är vattnet färdigbehandlat och vi kan släppa ut det renade vattnet i naturen igen. I dag komposterar vi slammet på miljöstationen, och sedan använder vi det som täckmaterial.
Vårt mål är att slammet skall bli så bra att vi kan använda det på våra åkrar, därför är det viktigt vad vi spolar ned i vårt avlopp.

Ledningarnas livslängd är 50 - 100 år. Avskrivningstiden är 50 år.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 februari 2024
Publicerad:
5 oktober 2023