Värdefull natur
Åmåls kommun är rikt på vackra och värdefulla naturområden. Kommunen har 12 naturreservat, med allt från karga Vänerklippor till rika ädellövskogar. Dessutom finns många värdefulla områden som idag saknar formellt skydd.
Naturvårdsprogram
Naturvårdsprogrammet beskriver på ett samlat sätt kommunens naturvärden. Nuvarande program antogs i januari 2019. Det ska fungera som underlag för planering och beslut som berör användningen av mark och vatten, till exempel vid fysisk planering för att ta hänsyn till natur-, rekreations- och kulturmiljövärden i ett tidigt skede. Det ska även vara en grund för att stärka det långsiktiga naturvårdsarbetet i kommunen.
Naturreservat
Naturreservat
Baljåsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Baståsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Brurmossen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bräcke Ängar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grimsheden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hafsåsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kednäs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Orsberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stora & Lilla Bräcke Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sörknatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tösse skärgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Yttre Bodane Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Natur i Dalsland
Tystnad eller fågelsång? Långvandring eller en stilla stund på utsiktsberget? Kanot eller cykel? Storskog eller blomsteräng? Den här hemsidan ger dig fler än 70 utflyktsmål att välja på, och flertalet rymmer upplevelser som räcker för många besök.
Aktuella naturvårdsprojekt
Mörtebolstjärnet
Strax söder om Åmåls tätort ligger våtmarken Mörtebolstjärnet. Våtmarken är ursprungligen ett utdikat kärr som sedan slutet av 1800-talet i huvudsak odlats som åkermark. Sedan 2000-talets början har Mörtebolstjärnet varit permanent våtmark. En otillräcklig reglering mot Vänern fick med tiden följden att stora bestånd av braxen och dammussla etablerades i våtmarken. Det starka fiskbeståndet gjorde att det rika fågelliv som en gång fanns i den tidigare fiskfria våtmarken helt utarmades. För att slå ut fiskbeståndet och återskapa våtmarkens värde för fåglar så sänktes våtmarken kraftigt under ett par omgångar under 2021. Våtmarken har sedan åter fyllts på, men regleras till en lägre nivå. Detta har blottlagt häckningsöar och flacka strandängar, vilka med rätt skötsel ytterligare kommer att öka områdets värde för våtmarksfåglar. Under hösten 2023 röjdes sly på västra sidan och en grillplats anlades på västra stranden. Under 2024 är planen att iordningställa strandängarna för betesdjur.
Restaurering av naturreservatet Stora & Lilla Bräcke
Under vintern 2023 - 2024 inleddes restaureringen av Åmåls kommunala naturreservat. Restaureringen omfattar till en början ca 2 ha igenvuxen ängsmark med värdefulla grova träd. Målet med restaureringen är att öppna upp och friställa de värdefulla träden, och samtidigt förbättra livsmiljön för de växter och djur som trivs i öppen, kalkrik mark.
Kontakt
Niklas Wahlström
- Roll
- Klimat- och miljöstrateg
- E-post
- niklas.wahlstrom@amal.se
- Telefon
- 0532-172 59
- Besöksadress:
- Stadshuset, Kungsgatan 26, 66231 Åmål
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 20 mars 2024
- Publicerad:
- 29 januari 2024