Gå till innehåll

Kommande utbildningar, start hösten 2025

Vill du arbeta med de yngsta eleverna? Ta till vara på deras nyfikenhet och upptäckarglädje och lägga grunden för deras fortsatta lärande? Då är grundlärarprogrammet F-3 något för dig.

Utbildningen ger dig djupare kunskaper i engelska, matematik, svenska, SO och NO/Tk. Du får också lära dig mer om hur barn lär sig och hur du kan anpassa din undervisning för att möta varje elev.

Grundlärarprogrammet F-3 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuds på plats i Karlstad (campus Karlstad).

Du kan också studera på Campus lärcentra i Hagfors, Åmål, Orust, Uddevalla, Lindesberg, Nyköping, Nynäshamn, Lidköping, Alingsås samt Falköping. Denna utbildningsform innebär att du tar del av undervisningen via digitala sändningar på ditt lärcentra tillsammans med andra lärcentrastudenter. Studieformen förutsätter att du är på lärcentrat flera gånger i veckan. 1-3 gånger per termin behöver du även åka till Karlstads universitet för att delta på närträffar om 1-3 dagar.

Under studietiden varvas teoretiska studier med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som är förlagd till grundskolan. Utbildningen omfattar 240 högskolepoäng och leder till en grundlärarexamen på avancerad nivå.

Utbildningsnivå: Grundutbildning

För antagning till grundlärarprogrammet krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet motsvarande
- Matematik 2a alternativt Matematik 2b alternativt Matematik 2c, Naturkunskap 1b alternativt Naturkunskap 1a1 + 1a2, Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2 eller motsvarande

Läs mer om behörighetskrav Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utbildning
Programmet inleds med studier om skolan, hur den vuxit fram, hur den styrs och om hur synen på barn och barndom förändrats. I utbildningen läser du ämneskurser i svenska, matematik, engelska, SO-ämnen samt NO-ämnen och teknik. Alla ämnesstudier kombineras med praktiska/estetiska uttrycksformer. I slutet på utbildningen problematiseras lärarens ledande roll, samverkan med vårdnadshavare samt bedömning av elevers kunskaper. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.

Undervisningsformer
Utbildningen ges på helfart med undervisning på dagtid. Som heltidsstudent får du räkna med att lägga 40 timmar per vecka på dina studier. Det krävs att du deltar aktivt i kurserna som även omfattar självstudier. Inom lärarprogrammets kurser tillämpas varierande undervisningsformer, till exempel seminarier, föreläsningar, gruppövningar och laborationer. Varje kursplan anger lärandemål, innehåll och
examinationsformer. Väljer du att läsa på campus lärcentra förutsätts du närvara på det lärcentra du antagits till för grupparbete och deltagande i undervisning flera dagar i
veckan. Du ges möjlighet att genomföra skriftliga tentamen på det lärcentra där du är antagen. Dessa kan förläggas på olika veckodagar. Utöver detta ingår ett antal obligatoriska närträffar på Karlstads universitet varje termin. Det varierar vilka veckodagar som närträffarna förläggs till alltefter vilken
kurs du läser. Väljer du att läsa på campus Karlstad förutsätts du närvara vid föreläsningar och studiegruppsarbeten på Karlstads universitet flera dagar i veckan.

Examination
Inom lärarprogrammets kurser tillämpas varierande examinationsformer. Exempel på examinationer är salstentor, hemskrivningar, muntliga redovisningar och gestaltningar.

Kontakt med arbetslivet
Dina teoretiska studier varvas med VFU, verksamhetsförlagd utbildning, som görs på helfart och dagtid i skolverksamheten. Då får du pröva ditt framtida yrke under handledning. VFU pågår under termin 2, 6 och 7, totalt 20 veckor. Karlstads universitet har VFU-avtal med ett femtiotal kommuner i mellersta och
södra Sverige. För studenter på campus lärcentra garanteras VFU-placering i ett partnerområde i någon av dessa kommuner. Studenter på campus Karlstad får en VFU-placering på en övningsskola/partnerskola, på pendlingsavstånd från Karlstads universitet.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 oktober 2024
Publicerad:
27 september 2023