Svenska för invandrare (SFI)
Svenska för invandrare (SFI) är till för den som har ett annat modersmål och som behöver lära sig svenska och lära sig mer om det svenska samhället.
Studierna är yrkes- eller studieförberedande och innehåller olika teman, praktisk SFI och språkträningsplatser i samarbete med Yrkesväg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För att studera på SFI ska du
- vara folkbokförd i Åmåls kommun
- inte ha svenska som modersmål
- vara över 16 år (du som är upp till 18 år har rätt att gå och lära dig svenska på ungdomsgymnasiet)
Vad är SFI?
- På SFI (svenska för invandrare) tränar du och lär dig läsa, skriva, tala, höra och förstå svenska.
- All undervisning i SFI är gratis.
- Du kan INTE få studiemedel (CSN) när du studerar på SFI.
- På SFI har vi kontinuerlig antagning av elever.
Det finns tre studievägar inom SFI
Studieväg 1
- För dig som har kort eller ingen skolbakgrund från hemlandet.
- Inom studieväg 1 finns kurserna A, B, C och D.
Studieväg 2
- För dig som har studerat på grundskola eller gymnasium i ditt hemland i mindre omfattning än motsvarande svensk gymnasieskola.
- Inom studieväg 2 finns kurserna B, C och D.
Studieväg 3
- För dig som har en utbildning som motsvarar svensk gymnasieskola eller som har deltagit i högskolestudier. Du behöver god studievana och förmåga att arbeta självständigt.
- Inom studieväg 3 finns kurserna C och D.
Kursinformation kurs A
I SFI kurs A arbetar vi mot Skolverkets betygskriterier:
Hörförståelse
Eleven förstår med stöd tydligt, enkelt tal i konkreta, vardagsnära situationer. Eleven förstår enkla och vanligt förekommande ord och fraser i korta återberättade vardagliga händelser. Eleven förstår anpassad och tydlig information samt enkla och vanligt förekommande muntliga instruktioner.
Läsförståelse
Eleven läser och förstår enkel information i konkreta, vardagsnära situationer. Eleven läser och förstår information i form av vanligt förekommande ord och symboler, mycket enkla fraser samt anpassade och mycket enkla texter om något välbekant ämne.
Muntlig interaktion
Eleven kommunicerar med stöd i konkreta, vardagsnära situationer. Eleven deltar i mycket enkla, vardagliga samtal. I samtalen använder eleven enkla ord, hälsnings-, artighets- och avskedsfraser samt ställer och besvarar enkla frågor utifrån konkreta behov.
Muntlig produktion
Eleven kommunicerar med stöd och med ett enkelt språk i konkreta, vardagsnära situationer. Eleven berättar med enkla och vanligt förekommande ord och fraser om personliga förhållanden och erfarenheter.
Skriftlig färdighet
Eleven skriver personliga uppgifter med enkla ord och symboler i konkreta, vardagsnära situationer. Eleven skriver av viktig information utifrån konkreta behov på ett i huvudsak fungerande sätt.
Kursinformation kurs B
I SFI kurs B arbetar vi mot Skolverkets betygskriterier:
Hörförståelse
Eleven förstår tydligt, enkelt tal i vanliga situationer i vardagslivet. Eleven förstår korta återberättade händelser, samtal, information och anpassade nyheter om välbekanta ämnen. Eleven förstår korta och tydliga muntliga meddelanden och instruktioner.
Läsförståelse
Eleven läser och förstår enkla texter i vanliga situationer i vardagslivet. Eleven läser och förstår anpassade berättande och beskrivande texter om välbekanta ämnen, konkret information samt korta, tydliga och enkla meddelanden och instruktioner.
Muntlig interaktion
Eleven kommunicerar med stöd i vanliga situationer i vardagslivet. Eleven deltar i enkla samtal om välbekanta ämnen. I samtalen framför och reagerar eleven på påståenden, åsikter och önskemål samt ställer och besvarar frågor på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen.
Muntlig produktion
Eleven kommunicerar med stöd och med ett enkelt språk i vanliga situationer i vardagslivet. Eleven berättar i enkel form om personliga erfarenheter och om välbekanta personer, platser och händelser. Eleven uttrycker sig begripligt och till viss del sammanhängande.
Skriftlig färdighet
Eleven skriver enkla texter för att kommunicera i vanliga situationer i vardagslivet. Eleven skriver enkla och begripliga korta meddelanden, hälsningar och texter om sig själv och upplevda händelser. Eleven skapar i huvudsak fungerande sammanhang i sina texter.
Kursinformation kurs C
I SFI kurs C arbetar vi mot Skolverkets betygskriterier:
Hörförståelse
Eleven förstår tydligt, enkelt tal i vanliga situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven förstår återberättade händelser, beskrivningar, samtal, information och korta nyheter som rör bekanta ämnen. Eleven förstår enkla och tydliga muntliga meddelanden och instruktioner.
Läsförståelse
Eleven läser och förstår enkla texter i vanliga situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven läser och förstår korta berättande och beskrivande texter om bekanta ämnen, enkla informerande texter, tabeller och diagram samt för enkla resonemang om informationen. Eleven läser och förstår korta, tydliga instruktioner och föreskrifter.
Muntlig interaktion
Eleven kommunicerar med ett enkelt språk och med viss anpassning till syfte och samtalspartner i vanliga situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven deltar i enkla samtal och diskussioner om bekanta ämnen. I samtalen framför och efterfrågar eleven åsikter, tankar och information på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Muntlig produktion
Eleven kommunicerar med ett enkelt språk och med viss anpassning till syfte och mottagare i vanliga situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven beskriver och berättar i enkel form om personliga erfarenheter och åsikter om bekanta ämnen samt ger enkla råd och instruktioner. Eleven uttrycker sig begripligt och till viss del sammanhängande samt visar prov på viss språklig variation.
Skriftlig färdighet
Eleven skriver enkla texter, med viss anpassning till syfte och mottagare, för att kommunicera i vanliga situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven skriver sammanhängande och begripliga berättande och beskrivande texter om erfarenheter, intryck och åsikter samt informerande texter om bekanta ämnen. Eleven skapar i huvudsak fungerande struktur i sina texter och visar prov på viss variation i ordförråd och meningsbyggnad.
Kursinformation kurs D
I SFI kurs D arbetar vi mot Skolverkets betygskriterier:
Hörförståelse
Eleven förstår tydligt tal i informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven förstår berättelser, beskrivningar, samtal, diskussioner, information och nyheter som rör bekanta ämnen. Eleven förstår detaljerade och tydliga muntliga meddelanden och instruktioner.
Läsförståelse
Eleven läser och förstår enkla texter i informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven läser och förstår berättande, beskrivande, redogörande och argumenterande texter om bekanta ämnen, informerande texter, tabeller och diagram samt för enkla resonemang om informationen. Eleven läser och förstår tydliga instruktioner och föreskrifter.
Muntlig interaktion
Eleven kommunicerar med viss anpassning till syfte och samtalspartner i både informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven deltar i samtal och diskussioner om bekanta ämnen samt uttrycker och bemöter åsikter med enkla argument. Eleven framför och efterfrågar tankar och information som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Muntlig produktion
Eleven kommunicerar med viss anpassning till syfte och mottagare i både informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven beskriver, berättar om och redogör i enkel form för aktuella händelser, erfarenheter, intryck och åsikter samt ger råd och instruktioner. Eleven uttrycker sig begripligt, med visst flyt och till viss del sammanhängande samt visar viss språklig variation.
Skriftlig färdighet
Eleven skriver enkla texter, med viss anpassning till syfte och mottagare, för att kommunicera i både informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven skriver, med visst flyt, sammanhängande och begripliga berättande, beskrivande, redogörande och argumenterande texter om bekanta ämnen. Eleven skapar i huvudsak fungerande struktur i sina texter och visar viss variation i ordförråd och meningsbyggnad. Eleven använder med viss säkerhet enkla och mer avancerade grammatiska strukturer i sina texter.
Ansökan
Välkommen att ansöka till SFI genom att besöka oss på skolan på Industrigatan 12.
Till ansökan ska du bifoga en kopia på ditt uppehållstillståndskort eller ditt beslut om uppehållstillstånd från migrationsverket.
Att ta med när du ansöker:
- Pass eller svenskt ID-kort
- Uppehållstillståndskort eller beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket
Kontaktinformation
Kontaktinformation
Ansökan och inskrivning
Telefon: 0532-77 72 60
E-post: christina.thulin@amal.se
Övriga frågor
Telefon: 0532-172 14
E-post: karin.rolfsman@amal.se
Kontakt
Karin Rolfsman
- Roll
- Rektor
- E-post
- karin.rolfsman@amal.se
- Telefon
- 0532-172 14
- Besöksadress:
- Vuxenutbildningen, Industrigatan 12, 662 34 Åmål
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 4 februari 2025
- Publicerad:
- 15 september 2023