Gå till innehåll

El- och energiprogrammet

Programmet passar dig som drömmer om en framtid i en föränderlig bransch med snabb utveckling. På El- och energiprogrammet dyker du in i den senaste tekniken och får praktiska kunskaper inom energi, vatten, miljö, datorer och kommunikation. Här blandas praktik med teori för en lärorik och omväxlande studietid.

El- och energiprogrammet på Karlbergsgymnasiet

Du tränas i att göra medvetna val, exempelvis att kunna använda rätt material och verktyg samt att kunna planera och utvärdera en arbetsprocess.

Dator- och kommunikationsteknik och samhällets IT-infrastruktur är centralt för utbildningen och leder dig därför till att bekanta dig med nationella och internationella avtal om teknik, informationssäkerhet, standarder, arbetarskydd och arbetsmiljö. Då du kommer att ha möjlighet att ansvara för samhällsviktiga funktioner är ditt färgseende betydelsefullt vid installationer.

På El- och Energiprogrammet ingår femton veckors APL (praktik) ute på olika elföretag, processindustri med flera verksamheter. Under dessa veckor får du känna på och pröva det yrke du valt för praktiska erfarenheter och lärdomar. Näringslivet ser också gärna fler tjejer i yrket.

I yrkeslivet kommer du att möta olika människor och ansvara för att ett professionellt arbete utförs, ofta i samarbete med andra yrkesgrupper. Utbildningen utvecklar därför din förmåga att samarbeta med andra och bemöta kunder.

Vi erbjuder två inriktningar:

...ger dig kunskap om och erfarenhet av att hantera avancerade styrsystem, robotsystem och energisystem. Exempel på yrkesutgångar är drifts- och underhållstekniker samt automationstekniker.

...ger dig kunskaper för arbete inom elteknikområdet. Exempel på yrkesutgångar är installation och industriell elektriker, service, larm och datanätverksteknik.

Yrkesutgångar

Starta din karriär direkt efter gymnasiet med denna spännande utbildning. Exempel på arbete är Installationstekniker, Automationstekniker, Data- och nätverkstekniker, Distributionstekniker, Energitekniker, Solcellstekniker och Elingenjör.

Du blir också behörig att läsa vidare på yrkeshögskola eller högskola. Till exempel inom produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem, dator- och kommunikationsteknik eller IT-infrastruktur.

Läs mer om El- och energiprogrammet på Skolverkets hemsida.
Klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer?

Kontaktperson: Sissi Hedborg
Tel: 0532-172 38 / 076-496 42 59
E-post: sissi.hedborg@amal.se

Rektor: Magnus Skoglund
Tel:
0532-170 93
E-post: magnus.skoglund@amal.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 februari 2024
Publicerad:
21 augusti 2023