Gå till innehåll

Instrument

Här hittar du alla våra instrument vi erbjuder enskild undervisning i.

Brassinstrumenten används inom en rad olika musikstilar, inte minst
när det ska låta stort och pampigt. I andra sammanhang kan
instrumenten låta väldigt innerliga och nyanserade.

I brassfamiljen kan du välja att spela trumpet, kornett, valthorn, althorn, trombon, baryton eller tuba.

Efter att ha spelat ett tag så kan du vara med i en ensemble eller orkester, där du får spelkompisar och lär dig hur man spelar tillsammans.

Du kan hyra instrument av kulturskolan för 200 kr/termin.

Lärare: Jörgen Johansson
Kontakt: jorgen.johansson@amal.se
Tid: Bestäms i samråd med läraren.
Plats: Karlbergsgymnasiet

Elgitarren och elbasen är instrument som försetts med mikrofoner och ljudet går ut genom en förstärkare. Du kan börja spela elgitarr eller elbas från årskurs tre.

Vi går igenom noter, ackordsanalys och med gitarristerna även lite improvisation. Instrumenten används främst inom pop, rock och jazz.

Om du spelar elgitarr eller elbas kan du vara med i något av våra rockband eller i en orkester.

Du kan hyra instrument + förstärkare av kulturskolan för 200 kr/termin.

Lärare: Torbjörn Carlsson
Kontakt: kulturskolan@amal.se
Tid: Bestäms i samråd med läraren.
Plats: Karlbergsgymnasiet

Klassisk gitarr eller akustisk gitarr kallas det när man spelar på nylonsträngade gitarrer. Vi lär oss notspel samt ackordsspel och redan från början kan du vara med i gitarrorkestern.

Gitarr kan du spela från sju års ålder. Är du yngre får du gärna vara med på gitarrlek istället.

Om du inte har en egen gitarr kan du hyra en av kulturskolan för 200 kr/termin. Vi har både fullstora gitarrer och gitarrer som passar mindre barn.

Lärare: Dennis Bromander
Kontakt: dennis.bromander@amal.se
Tid: Bestäms i samråd med läraren.
Plats: Karlbergsgymnasiet eller på din egen skola.

Saxofonen och klarinetten är solo- och orkesterinstrument som ofta hörs i jazz-, pop- och blåsorkestrar. Många förknippar även klarinetten med den klassiska musiken, exempelvis symfoniorkestrar.

Undervisningen sker enskilt eller i grupp och du får vara med i blåsorkester redan från början.

Du kan hyra instrument av kulturskolan för 200 kr/termin.
Vi har både fullstora instrument och mindre klarinetter och saxofoner som passar bra från sex års ålder. Det går även att hyra instrumenten ifrån en musikaffär. Då kan du ofta få tillgodoräkna dig en del av eller hela hyreskostnaden om du sedan vill köpa instrumentet.

OBS: När du spelar klarinett eller saxofon måste du själv köpa till rörblad, den lilla träbiten som gör att du får ljud i munstycket. Dessa kan beställas i flerpack ifrån blåsmusikaffärer. Det går ofta åt en hel del i början!

Lärare: Fredrik Myrén
Kontakt: fredrik.myren@amal.se
Tid: Bestäms i samråd med läraren.
Plats: Karlbergsgymnasiet

Du lär dig spela piano efter noter, ackordsanalys och på gehör.
Du får spela själv, i grupp, till CD och lära dig kompa sångare och musiker. Vi jobbar med visor, pop, rock, klassisk musik och en massa andra musikstilar. Om du är intresserad av låtskrivning eller improvisation viker vi även tid till detta.

Klaviaturundervisningen är mycket flexibel och när du efter några år lärt dig grunderna anpassas undervisningen efter vad du är intresserad av att lära och vad du behöver lära dig för att gå vidare, utvecklas och ha roligt i ditt musicerande.

Du kan hyra en keyboard av kulturskolan för 200 kr/termin om du inte redan har ett piano eller en keyboard hemma. Om du spelar keyboard ska du ha en keyboard som har fullstora tangenter, d v s lika stora tangenter som på ett piano. Det är bra om din keyboard har 49 eller fler tangenter (glöm inte att räkna både svarta och vita). Om du spelar piano är det bra om ditt piano hemma stämmer bra och att alla tangenter fungerar som de ska. Om pianot stämmer dåligt kommer det bli svårt att spela till CD, Youtubeklipp och liknande.

Lärare: Dennis Friberg eller Mattias Sämberg
Kontakt: dennis.friberg@amal.se, mattias.samberg@amal.se
Tid: Bestäms i samråd med läraren.
Plats: Karlbergsgymnasiet

Fiol, cello, nyckelharpa, kontrabas

Dessa instrument ingår i gruppen stråkinstrument, d v s man spelar på dem med hjälp av en stråke. Redan under din första lektion får du lära dig att spela en låt. Vi träffas en gång i veckan för en individuell lektion, och efter en stund får du även chansen att ses en andra gång i veckan och spela i grupp.

Till en början fokuserar vi inte i första hand på notläsning, utan lägger istället all kraft på att lära oss spela utifrån låtar och melodier. Fiol och cello kan du börja spela från fem års ålder, övriga instrument från årskurs två.

Du kan hyra stråkinstrument av kulturskolan för 200 kr/termin. Det kan vara ett bra alternativ att hyra instrument om man börjar spela tidigt eftersom man behöver byta storlek på sitt instrument när man växer.
Vi har allt ifrån minsta storleken för små barn till fullstora instrument. Stråkläraren kan ge tips om du vill köpa ett eget instrument.

OBS: Om du hyr stråkinstrument ifrån oss ingår strängar och harts, men har du ett eget instrument får du köpa dessa tillbehör själv vid behov.

Lärare: Hanna Johansson eller Nina Strid
Kontakt: hanna.johansson-kull@amal.se, nina.strid@amal.se
Tid: Bestäms i samråd med läraren.
Plats: Karlbergsgymnasiet

Här får du lära dig spela trumset och/eller slagverksinstrument.
Du lär dig de vanligaste spelsätten och kompen och övar mycket på att spela tillsammans med låtar på Spotify eller Youtube.
Redan från början kan du vara med och spela i en orkester.

Som trummis behöver du ha tillgång till ett trumset - antingen hemma, i en replokal eller på en skola. Det är viktigt att du lätt kommer åt trummorna när du vill öva och att du kan öva flera gånger i veckan.

Ett nybörjartrumset kostar oftast inte så mycket som man kan tro, och många väljer att skaffa digitaltrummor – d v s elektriska trummor som är tysta och som man kopplar hörlurar till. Marknaden för begagnade trumset är rätt stor.

Du kan även hyra ett digitalt trumset av kulturskolan för 200 kr/termin.

Lärare: Henrik Berg eller Jörgen Johansson
Kontakt: henrik.berg@amal.se
Tid: Bestäms i samråd med läraren.
Plats: Karlbergsgymnasiet

Tvärflöjt är ett blåsinstrument som passar bra både att spela själv och ihop med andra. Förutom att ha spellektion med din lärare varje vecka får du spela i orkester och/eller flöjtensemble.
Vi spelar olika musikstilar, med och utan noter.

Tvärflöjt kan du börja med från sju års ålder. De yngsta barnen spelar på böjda tvärflöjter som är lite kortare än de vanliga.

Både böjda flöjter och vanliga tvärflöjter kan hyras av kulturskolan för 200 kr/termin.

Lärare: Charlotte Ellénius
Kontakt: charlotte.ellenius@amal.se
Tid: Bestäms i samråd med läraren.
Plats: Karlbergsgymnasiet

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 augusti 2024
Publicerad:
11 september 2023