Gå till innehåll

Kvarteret Kronan

Kvarteret Kronan är vackert beläget i Gamla staden. Här bor du granne med gästhamnen och parken vid "Gamla kyrkan".

Här bor du centralt med närhet till allt vad staden har att erbjuda och i direkt närhet till grönområde och småbåtshamn.

Åmåls äldsta byggnad " Gamla kyrkan" från 1669 ligger i parken i kvarteret. Gamla kyrkan används inte idag som kyrka utan som event- och konsertlokal men har fortfarande ett stort kulturhistoriskt värde.

Det finns p-platser och carportar med uttag för motorvärmare.

Laddstationen för elfordon på Norrtull är centralt placerad och finns tillgänglig för dig som hyresgäst i kvarteret Kronan.

På Rålinsgatan 2 bor du med småbåtshamnen och den härligt lummiga parken vid "Gamla kyrkan" som granne och flera lägenheter har sjöutsikt.

Huset är uppfört med träfasad i gammal stil med vackra detaljer.

Här har automatiska dörröppnare satts in och hiss finns i huset.

2 rok 6 st
3 rok 10 st
4 rok 2 st
5 rok 1 st

Bra att veta


Adresser

Rålinsgatan 2

Hustyp:

Träfasad

Antal lägenheter:

19 stycken

Byggnadsår:

1986

Hiss:

Ja

IP-TV

Ja

Samtliga lägenheter är fiberanslutna

Brantenbergska

På Hamngatan 6 bor du med småbåtshamnen som närmsta granne.

Huset har 5 lägenheter som alla har utsikt mot småbåtshamnen.

2 rok 4 st
5 rok 1 st

År 1846 byggde färgaren Robert Brantenberg sitt hus nere vid hamnen. Brantenbergska huset var alltså privatbostad från begynnelsen, men förvandlades sedemera till orgelfabrik. A G Rålin, som var självlärd, konstruerade 1885 en orgel, varefter han åkte över till Amerika för att lära sig orgeltillverkning. Han återkom 1892 och startade A G Rålins Orgel- och Pianofabrik i det Brantenbergska huset där verksamheten fanns kvar till 1901. Därefter uppfördes en ny fabriksbyggnad i tegel intill det Brantenbergska huset.

A G Rålin avled 1906. År 1933 övertogs verksamheten av De Förenade Pianofabrikerna i Arvika, som flyttade tillverkningen dit. I den stora fabriksbyggnaden var under många år Engers skjortfabrik, liksom flera småföretag, inrymda. Fabriksbyggnaden revs 1983.

Brantenbergska huset renoverades, målades gult och byggdes om till privatbostäder 1982, efter att tidigare ha använts till kontors- och magasinslokaler.

Husets stil ansluter helt till 1800-talets högreståndsarkitektur och ingår som en viktig del i miljön utmed motorbåtshamnen.

Byggnadsminne 1978

Bra att veta


Adresser

Hamngatan 6

Hustyp:

Träfasad

Antal lägenheter:

5 stycken

Byggnadsår:

1846

Hiss:

Nej

IP-TV

Ja

Samtliga lägenheter är fiberanslutna

 

Huset har fyra lägenheter där du har utsikt mot hamnen och parken vid "Gamla kyrkan" eller mot innergården.

Här har du antingen egen balkong eller uteplats som hör till lägenheten.

Här finns fyra lägenheter som är smakfullt renoverade med bevarad charm i äldre stil.

3 rok 2 st
4 rok 2 st

Fastighetens ägare brukspatron Anders Åberg gifte sig 20 maj 1814 med Ebba Sofia Nauclér från Brunskog och paret bosatte sig i stadens första kvarter. Troligen byggdes huset till det då nygifta paret. Anders Åberg dog 1838 och sonen Gustaf Åberg övertog huset, och bodde där med sin familj. Gustaf Åberg dog 1890 och fastigheten såldes till handlanden Anton Johan Gustaf Weinberg. Elementarskolan för flickor flyttade in 1897. Flickskolan startade sin verksamhet 1880 i den s.k. Sigerudsgården, som låg vid den gamla brandstationen. År 1883 flyttade skolan till Lilliestiernska, för att 1897 installeras i huset i kv. Kronan större. Skolan lades ned 1908 och förenades med läroverket, som blev samskola. Kronan såldes till stadens församling för 11.000 kr, men övergick senare i folkskolans ägo. Där inrättades provisoriska skollokaler mellan åren 1911-1921 för de trångbodda folkskoleeleverna. Skolan kallades då Nedre skolan. 1922 köptes huset av Rålins orgelfabrik, som behövde bostäder åt sina anställda. Under en lång period har Kronan varit barndaghem.

Numera renoverad och interiört ombyggd till lägenheter. Byggnaden är till sitt yttre välbevarad och tidstypisk och ansluter väl till den övriga 1700- och 1800-talsbebyggelsen.

Byggnadsminne 1978.

Bra att veta


Adresser

Rålinsgatan 4

Hustyp:

Träfasad

Antal lägenheter:

4 stycken

Byggnadsår:

1846

Hiss:

Nej

IP-TV

Ja

Samtliga lägenheter är fiberanslutna

Mitt i "Gamla staden", på Södra Ågatan 2, finns ett hus som byggdes 2014 där lägenheterna har en modernare interiör.

Här har lägenheterna balkong eller utplats och en gemensam grön innegård.

2 rok 6 st
3 rok 2 st

Bra att veta


Adresser

Södra Ågatan 2

Hustyp:

Träfasad

Antal lägenheter:

8 stycken

Byggnadsår:

2014

Hiss:

Nej

IP-TV

Ja

Samtliga lägenheter är fiberanslutna

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 april 2024
Publicerad:
26 juni 2023