Gå till innehåll

2G och 3G-näten avvecklas

Mobilmast

Kopparnätet i Sverige avvecklas successivt och samtidigt pågår nedstängning av 2G- och 3G-näten. Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och all utrustning som är beroende av uppkoppling till dessa nät kommer sluta fungera i samband med nedstängningen.

2g och 3G-näten avvecklas

Har du en mobil eller annan enhet som endast fungerar med 2G eller 3G?

Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som bara är kopplat till dessa nät slutar fungera. Såväl privatpersoner som organisationer är berörda av avvecklingen av 2G- och 3G-näten. Organisationer kan vara allt från privata företag till offentlig verksamhet.

För att förbereda sig kan du ta reda om detta gäller dig, din organisation eller företag och se över den uppkopplade utrustning som finns - och byt till enheter som fungerar med modern teknik.

Vill du framtidssäkra din fastighet med snabb och stabil uppkoppling finns Stadsnät i Åmål här för dig! Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Vilken utrustning berörs?

Att 2G- och 3G-näten försvinner innebär att allt som är beroende av uppkoppling till dessa gamla nät slutar fungera. Enheter och utrustning som berörs av avvecklingen kan vara äldre mobiltelefoner och utrustning för mobilt bredband, men även en stor mängd uppkopplade saker. Det kan handla om larmanläggningar, telefonväxlar, kortterminaler, elmätare, värmepumpar, fjärrstyrningsutrustning, parkeringsautomater, pumpstationer, spårningsutrustning, videoövervakning, trygghetslarm och trygghetstelefoner.

I den nya informationskampanjen "Byt nät nu" uppmanar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre alla att se över och byta ut gamla lösningar till modern teknik – innan näten stängs.
Besök gärna www.bytnat.nu Länk till annan webbplats. för att läsa mer.

Post- och Telestyrelsen (PTS) följer och informerar om avvecklingen av kopparnätet och 2G/3G-näten och du kan läsa mer och få svar på eventuella frågor på deras webbplats. Teknikskifte | PTS Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 mars 2024
Publicerad:
21 februari 2024