Gå till innehåll

ADSL - snart ett minne blott!

Stadsnät i Åmål AB

Bredbandstjänster via telejacket, även kallat ADSL eller kopparnät, är under avveckling och kommer under de närmsta åren fasas ut.

Avvecklingen av ADSL

Bredbandstjänster via telejacket, även kallat ADSL eller kopparnätet, är snart ett minne blott. Delar av det gamla, fasta telefonnätet, som till stora delar ägs av Telia, är under avveckling.

Avvecklingen av ADSL-stationer och kopparnätet har sedan flera år pågått runt om i landet och du har säkert redan hört talas om att flera stationer på landsbygden i Åmåls kommun redan stängts ner. Anledningen är att kopparnätet, som tidigare utgjorde stommen för fast telefoni, bredband och tv har blivit för gammal och behöver bytas ut till ut till framtidssäkra lösningar. Kopparnätet har inte längre kapacitet att klara av de höga internethastigheterna och tjänsterna som efterfrågas samtidigt som underhållet av nätet är kostsamt.

Avvecklingen av kopparnätet sker successivt och Telia bedömer att de sista kopparförbindelserna kommer att stängas under 2026. Då kommer alltså fast telefoni och bredband via kopparnätet vara helt utfasat. Om du använder tjänster så som tv, telefoni eller bredband genom kopparnätet idag kommer du att påverkas av nedstängningen och behöver se på alternativa lösningar. Du som är berörd ska få information från Telia, eller din operatör, inför nedstängningen som påverkar just din uppkoppling.

Stadsnätet i Åmål - en framtidssäkrad uppkoppling

Om du är intresserad av en stabil, framtidssäkrad och snabb uppkoppling - då är Stadsnät i Åmål något för dig!

Stadsnätet i Åmål AB, som är Åmålsbornas egna fibernät, är utbyggt i hela Åmåls tätort. Ute i gatorna finns redan områdesnät som gör det enkelt att ansluta sig även i efterhand.

Vi blir allt mer beroende av en bra internetuppkoppling och allt fler väljer att ansluta sin fastighet till fiber. Fördelarna med fibern är många, framförallt den höga kapaciteten och jämna hastigheten den erbjuder. Vid sidan av bredbandstjänster så som tv, internet och telefoni utvecklas utbudet kring smarta hem-lösningar med larm- och omsorgstjänster för att säkra upp din vardag i hemmet.
Genom din anslutning till stadsnätet kan du alltså beställa fibertjänster för både nytta och nöje!

Stadsnätet erbjuder ett så kallat öppet nät, där flera tjänsteleverantörer levererar tjänster och du kan välja den som passar dig. Med ett brett och flexibelt utbud, från några utav Sveriges största tjänsteleverantörer, hittar du något som passar behov och plånbok!

Du hjärtligt välkommen att kontakta oss så berättar vi mer!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 mars 2024
Publicerad:
11 januari 2024