Gå till innehåll

Hjärtstartare på ÅKAB tillgänglig dygnet runt

Hjärtstartare

ÅKAB har sedan flera år haft hjärtstartare tillgänglig inne på kontoret i händelese av ett plötsligt hjärtstopp hos besökare eller personal. Men nu finns även en på utsidan kontoret, vid entrén, för att finnas tillgänglig för allmänheten även utanför kontorets öppettider.

Den apparat som används vid ett hjärtstopp och som ger en elektrisk strömstöt kallas i Sverige för defibrillator eller vanligen hjärtstartare. Internationellt används ordet AED som står för ”Automated External Defibrillator” och som översatt till svenska blir automatiserad extern defibrillator.

Dagens hjärtstartare är mycket enkla att använda och alla kan använda dem. De ger talade instruktioner till användaren hur man ska göra och man kan inte ge en strömstöt om det inte är nödvändigt. En tidig strömstöt genom hjärtat kan få hjärtats eget elektriska signalsystem att börja fungera igen.

Sveriges hjärtstartarregister

Att det finns hjärtstartare på publika platser och tillgänglig för allmänheten dygnet runt betyder att fler liv kan räddas i händelse av plötsligt hjärtstopp.

I Sveriges Hjärtstartarregister (SHR) kan alla ägare av en publik hjärtstartare kostnadsfritt registrera sin hjärtstartare så att den blir synlig på en karta för allmänheten och larmcentralen. Detta för att den ska kunna användas i händelse av ett plötsligt, oväntat hjärtstopp.

På Sveriges hjärtstartarregisters webbsida www.hjartstartarregistret.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns även mer information om du till exempel är intresserad av att installera en hjärtstartare på din arbetsplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 mars 2024
Publicerad:
26 mars 2024