Fler professioner ansluter för att möta barnens behov
.jpg)
Nya professioner i Åmål arbetar för att stötta barnen. Ibrahim Ahmed, hälsopromotör, Folktandvården Annika Fogelberg, BVC- och skolsköterska, Medpro Clinic, Cecilia Jertborn, fysioterapeut, Medpro Clinic
Arbetssättet Backa barnet har varit igång i samtliga Dalslandskommuner i cirka 1 år. Nu utökar Åmål sin verktygslåda med en fysioterapeut och en hälsopromotör. Naturlig rörelseglädje och munhälsa är viktiga delar för barnets välmående.
Arbetssättet Backa barnet lanserades i hela Dalsland för lite drygt ett år sedan och arbetet har varit igång aktivt sedan årsskiftet. Arbetssättet handlar om att all personal som möter barn ska agera på tidiga tecken på barns behov. Olika professioner ska samverka för att tidigare kunna möta barnens behov av att bli stärkta.
När familjer söker hjälp ska det räcka med att ta en (1) kontakt. Kontakten kan vara familjecentralen, vårdcentralen, folktandvården, förskolan, skolan, BVC eller Ungvux. Alla verksamheter jobbar utifrån samma material och kan på så vis känna ingen sig, såväl familjerna som personal.
Backa barnet är organiserat olika barnteam utifrån åldrar. I Åmål finns ett antal barnteam och i dessa ingår olika professioner.
Från årsskiftet har Åmål utökat alla barnteam upp till sex år med en hälsopromotör från Folktandvården. Hälsopromotören Ibrahim Ahmed håller hälsosamtal och stöttar familjer i att hitta goda vanor för en bra munhälsa hos barnen. Målgruppen är familjer som har små barn med karies eller risk för karies.
I alla barnteam från 6 år finns nu också fysioterapeuten Cecilia Jertborn från Medpro Clinic. Hennes roll blir att stötta för att barnen ska hitta vägar till rörelsekompetenser i olika miljöer och sammanhang samtidigt som självförtroende och tilliten till den egna förmågan stärks. Hon förklarar att rörelsekompetens skapar rörelseglädje och att det i sin tur bygger trygga individer.
Cecilia Jertborn ser barnens skärmtid som en stor orsak till olika problem kopplade till bristen på naturlig rörelseglädje.
- Barn under 5 år ska inte ha någon skärmtid. Det finns bara 24 timmar på dygnet och skärmtiden blir en ersättning för något annat, den naturliga leken, poängterar hon.
Annika Fogelberg är lokal samordnare för Backa barnet i Åmål. Hon ser stora fördelar med att få tillgång till Ibrahims och Cecilias kompetenser:
- Det här blir ytterligare viktiga pusselbitar för att upptäcka små saker innan de hinner bli stora problem, men också ge förklaringar till varför problem har uppstått. Tack vare arbetssättet Backa barnet kan vi fånga upp barns behov på ett effektivt sätt, säger hon.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 mars 2025
- Publicerad:
- 19 mars 2025