Gå till innehåll

Föreningen Edsleskogs Prästgård -nya ägare till den anrika prästgården signerar avsiktsförklaring för en historisk mötesplats.

Edsleskogs Prästgård - avsiktsförklaring

Efter många förhandlingar, möten och träffar är nu avsiktsförklaringen för försäljningen av Edsleskogs prästgård i hamn. Den kommande nya ägaren är Föreningen Edsleskogs Prästgård - en historisk mötesplats. Denna lokala förening bildades när nyheterna om en försäljning först kom ut.

Under måndag morgon den 1 juli samlades ansvariga tjänstepersoner och kommunstyrelsens ordförande från Åmåls kommun tillsammans med styrelsen för Föreningen Edsleskogs Prästgård - en historisk mötesplats, för att signera avsiktsförklaringen för det kommande köpet av Edsleskogs prästgård. Prästgården har tidigare varit i kommunens ägo, men från och med den 1 oktober kommer den att ägas och förvaltas av lokala krafter. Fram tills dess kommer föreningen att hyra gården.

- "Att vi fått till avsiktsförklaringen av försäljningen av prästgården, och dessutom till lokala krafter som brinner för bygden, känns oerhört bra och viktigt, både för Edsleskog och kommunen," säger Michael Karlsson, kommunstyrelsens ordförande.

Hösten 2023 beslutade Kommunstyrelsen att Edsleskogs prästgård skulle säljas, och uppdraget gavs till Samhällsbyggnadsförvaltningen. Dalslands Fornminnes- och hembygdsförbund, Edsleskogs Byalag och Edsleskogs Hembygdsförening bildade tillsammans föreningen och med andra lokala aktörer har alla engagerat sig för att bevara det historiska arvet från den medeltida kyrkan och prästgården.

- "Detta engagemang kombineras med Edsleskogs behov av en gemensam samlingspunkt och ambitionen att skapa ett historiskt besöksmål för turister," säger Gerhard Jansson, ordförande i Föreningen Edsleskogs Prästgård.

- "Edselskog är en stark nod där Unionsleden, Pilgrimsleden, kanotleden, fiske- och skidturister samt Vänerleden knyts ihop, så vi ser starkt positivt på framtiden," säger Johan Abenius, vice ordförande i föreningen.

Månaderna fram till övertagandet kommer att präglas av mycket planering, finansieringmöjligheter och förberedelser för den fortsatta verksamheten.

"Det här känns oerhört spännande! Även om det är ett stort ansvar så är det fantastiskt att vara i hamn. Nu börjar arbetet med att utveckla prästgården till en levande mötesplats," säger Eva Fabbe, ledamot i Föreningen Edsleskogs Prästgård.

Vi ser fram emot den positiva utvecklingen för Edsleskogs prästgård och vad detta kommer att innebära för både lokalbefolkningen och besökare.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 juli 2024
Publicerad:
5 juli 2024