Gå till innehåll

Festlig kickoff för Åmålsmammor på stan

Visning av reflexväst som ska bäras av Åmålsmammor på stan.

Kommundirektör Jan-Erik Samuelsson och IFO-chef Berith Sletten delade ut reflexvästar till Åmålsmammor på stan. Foto: Jan Andersson

Åmålsmammor på stan är ett initiativ från kommunens individ- och familjeomsorg, IFO, för att öka tryggheten på stan och samtidigt bygga broar mellan kulturer.

På måndagen anordnades ett festligt kickoff i Gamla kyrkan för Åmålsmammor på stan. Det blev ett knytkalas med mat från olika länder och kulturer för att famlijer skullle kunna lära känna varandra.

Kommundirektör Jan-Erik Samuelsson och IFO-chefen Berith Sletten välkomnade och delade ut reflexvästar till alla mammor som vill vara med och synas för att stötta barn och unga på stan.

Visning av reflexväst som ska bäras av Åmålsmammor på stan.

Cirka 25 kvinnor och mammor anmälde intresse för att medverka i Åmålsmammor på stan. De fick varsin relexväst i samband med en träff i Gamla kyrkan. Foto: Jan Andersson

Åmålsmammor på stan är ett initiativ från individ- och familjeomsorgen för att öka trivseln och tryggheten ute på stan genom närvaro av vuxna och samtidigt bygga broar mellan kulturer. Åmålsmammorna kommer att vara ett komplement till nattvandrare, brobyggare och fältassistenter. På så vis ingår de i den trygghetsorganisation som finns.

- Det här är en liten insats, men en viktigt insats. Vi vill inte se en utveckling i Åmål med osämja mellan våra barn och ungdomar. Jag är väldig glad att så många har kommit hit i dag. Det känns jättekul, sade IFO-chef Berith Sletten.

Kommunens säkerhetsstrateg Daniel Andersson berättade varför Åmåls mammor är så viktiga. De kan liknas vid en trygghetsvård som stödjer samhället genom vara ute och skapa relationer, att söka och skapa kontakt.

Han konstaterar att det är väldigt får vuxna ute på stan en sen fredagkväll. Det är där som de viktiga Åmålsmammor på stan kan göra skillnad.

- Ni är vikitga eftersom ni blir en del i det brottsförebyggande arbetet med er blotta närvaro. Vi visar att vuxna bryr sig om vad som händer där ute. Ni blir också ett stöd och vägledning för våra ungdomar. Våra ungdomar behöver det. Ni är också där för att skapa gemenskap och trygghet, sade han.

Han förklarade vaför just mammorna har en viktig roll. Statistik visar att få män av de tillfrågade är rädda för att gå ut på stan medan många kvinnor och mammor känner sig otrygga i Åmåls centrum.

- Jag är övertygad om att mammor kan stödja andra kvinnor. Vi behöver fler kvinnor på stan, säger Daniel Andersson.

Är du eller vet du någon som kan vara intresserad av att vara Åmålsmamma på stan?
Tvekan inte att höra av er till Lisa Holmquist på Familjecentralen, tel. 0532-170 78, e-post: lisa.holmquist@amal.se eller Veronica Nord på Ungvux, tel. 0532-174 23, e-post: veronica.nord@amal.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 juni 2024
Publicerad:
11 juni 2024