Gå till innehåll

Risk för skogsbränder

Brunnen skog efter skogsbrand

Foto: Jan Andersson

Det är just nu mycket torrt i skog och mark. Det torra vädret fortsätter och skogsbrandrisken ökar för varje dag. Räddningstjänsten avråder därför från all eldning utomhus.

Hur vet jag vilken brandrisk som råder?

Under vår och sommar fi nns det risk för brand i skog och mark. SMHI har information om hur risken för gräs- och skogsbränder ser ut. Följ SMHIs brandriskprognoser. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har också en app som du kan ladda ner för att hålla koll på läget.

SMHIs brandriskprognoser

Appen "Brandrisk Ute" hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Med hjälp av positioneringsfunktionen i din iPhone, iPad eller Androidenhet får du prognos för aktuell och kommande brandrisk. Råd ges om du till exempel planerar att elda och grilla i skog och mark.

Hämta appen i appstore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hämta appen i Google Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilket ansvar har jag som privatperson?

Du har alltid ett ansvar att vara försiktig vid eldning eller andra aktiviteter som kan starta bränder. Det är du som har huvudansvaret för att förebygga att okontrollerade bränder uppstår. Du måste till exempel ha tillgång till släckutrustning och elda på ett sådant sätt att elden inte kan sprida sig och orsaka en större brand.

Det är också ditt ansvar att ta reda på vilka lokala regler som gäller för eldning utomhus och om det råder eldningsförbud där du vistas. Ta hjälp av de prognoser som fi nns för en fi ngervisning om brandrisken där du befi nner dig.

Skulle du på grund av oaktsamhet eller vårdslöshet orsaka brand kan du ställas till ansvar och dömas till straff, oavsett om det varit eldningsförbud eller inte.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 maj 2024
Publicerad:
13 maj 2024