Gå till innehåll

Kommunsamverkan om vuxenutbildningen

Gruppbild på ledningen för vuxenutbildningen i Åmål, Dals-Ed  och Bengtsfors

Madeleine Hartman, Hans Åkerlund, Karin Rolfsman. Foto: Sofia Magnusson

Åmål, Bengtsfors och Dals-Eds kommun ska samverka om ledning och övergripande resurser för vuxenutbildningen i de tre Dalslandskommunerna.

Diskussioner om ett förtätat samarbete kring vuxenutbildningen har förts mellan kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed och Åmål. Det har lett fram till en nydanande samverkan som utgår från frågan "Hur skulle vi organisera vuxenutbildningen om vi var en enda kommun?"

Varje kommun som samverkar ska även fortsatt vara ansvarig för "sin" vuxenutbildning, men dela ledning. Syftet är att få en stadigare verksamhet och förmåga att behålla kompetens.

Vad händer nu?

Under februari-juli 2024 tillsätts en delad ledning i de tre samverkande kommunerna (som kallar sig 3D). Samtidigt kommer det att tas fram förslag till ett samverkansavtal.

 

Tabell: Samverkan vuxenutbildning i 3D
AnsvarsområdeDals Eds kommunBengtsfors kommumÅmåls kommun
PlatsansvarigHans Åkerlund
(50 %)
Madeleine HartmanKarin Rolfsman
Ansvarig för Grund övriga, teoretisk gymnasieutbildningYrkesutbildningar, administrativ och vägledande personalSFI (svenska för invandarare), grund svenska som andraspråk
Ansvarig för att informerar politikenFörvaltningschef Anna AnderssonOmrådeschef Björn LindebergFörvaltningschef Helena Wretman, verksamhetschef Per Lundin
Styrgrupp 3DRektorer, förvaltningschef/områdeschef samt ordförande i nämnderna/utbildningsutskott 

 

Vuxenutbildningens olika delar:

- Grundläggande allmänna kurser
- Gymnasiala allmänna kurser
- Anpassad utbildning för vuxna: Grundläggande nivå och Gymnasial nivå
- Utbildning i svenska för invandrare
- Yrkesutbildningar – ”Yrkesvux”

Lagändring ligger bakom

Riksdagen har beslutat att minst tre kommuner ska ingå i en primär samverkan om planering, dimensionering och erbjudande av utbildningar i gymnasieskolan och yrkesinriktad utbildning i den kommunala vuxenutbildningen.

Lagändringarna började gälla1 juli 2023, men tillämpas först 2025. Det har utmynnat i en överenskommelse om samverkan mellan Dalslandskommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål. Ett primärt samverkansavtal gällande regional yrkesutbildning har tagits fram. I dagsläget har Dals-Ed, Bengtsfors, Åmål valt att förtäta samverkan ytterligare och dela ledningar och övergripande resurser.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 februari 2024
Publicerad:
13 februari 2024