Gå till innehåll

Ekonomisk bistånd

Vi kan alla hamna i ekonomiska svårigheter och behöva stöd för att klara oss. Då kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. Målet är att biståndet ska vara kortvarigt och att du ska bli självförsörjande så snart som möjligt.

Händer som skyddar ett hjärta som symbol för de äldre.

För att få ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd ska fungera som ett sista skyddsnät och är tänkt som en tillfällig hjälp. Du har i första hand ett eget ansvar för att reda upp din situation. Detta innebär att du aktivt måste göra vad du kan för att så snart som möjligt klara din ekonomiska situation själv. Är du gift, registrerad partner eller sambo är ni skyldiga att försörja varandra. Det betyder att alla inkomster och tillgångar i hushållet räknas som gemensamma. Om du har barn under 18 år eller som fortfarande går på gymnasiet är det du som ska försörja barnet.

Om du har ekonomiska tillgångar måste du använda dem till din försörjning innan du kan få ekonomiskt bistånd. Du ska i första hand ansöka om de bidrag och andra eventuella ersättningar som du kan ha rätt till innan du ansöker om ekonomiskt bistånd.

Ekonomiskt bistånd delas in i två delar: Försörjningsstöd för löpande kostnader. Och Livsföring i övrigt, som är utgifter som du har vid ett specifikt tillfälle.

Försörjningsstöd

Hur mycket du kan få i försörjningsstöd utgår från en riksnorm. Riksnormen är en summa pengar som förväntas täcka vissa bestämda kostnader. Till exempel mat, kläder och hygien. Beloppen är olika för barnfamiljer, par och ensamstående. Det är regeringen som bestämmer riksnormen varje år och den gäller för alla kommuner i Sverige.

Du kan också få beviljat ekonomiskt bistånd för exempelvis hyra och elräkning. De kostnaderna kallas för ”skäliga kostnader utanför riksnorm”.

Livsföring i övrigt

Förutom försörjningsstöd kan du också få hjälp till andra kostnader som du har vid ett specifikt tillfälle. Det kan till exempel vara spädbarnsutrustning, umgängesresor, glasögon, läkarvård eller tandvård. Detta är i första hand aktuellt om du har haft försörjningsstöd under en längre tid.

Socialstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Vad räknas som inkomster?

Som inkomst räknas:

  • Lön
  • Ersättningar från Försäkringskassan, CSN, A-kassa, Skatteverket, AFA Försäkring med mera.
  • Bankinsättningar, swish

Vad räknas som tillgångar?

Som tillgångar räknas:

  • Bil, båt, släp, husvagn, husbil, motorcykel eller moped
  • Bostadsrätt, villa, fritidshus
  • Arv, gåvor
  • Sparade pengar på banken (även pensionssparande som kan avslutas)
  • Aktier/fonder
  • Barns tillgångar/sparade medel som överstiger 15% av ett prisbasbelopp

Gör en provberäkning

Du kan göra en provberäkning på socialstyrelsens webbplats för att se om din ekonomi ligger över eller under nivån för försörjningsstöd. Tänk på att detta inte automatiskt betyder att du får pengar, då vi utreder många olika saker vid en ansökan.

Vad krävs för att få ekonomiskt bistånd?

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd ska du göra vad du kan för att bidra till din försörjning. Du ska delta i en planering med syfte att hitta vägen till självförsörjning, där fokus läggs på dina behov och resurser.

För att uppfylla kraven för att få ekonomiskt bistånd måste du planera din ekonomi, söka arbete och ha sökt alla bidrag som du har möjlighet att få. Det kan exempelvis vara bostadsbidrag eller a-kassa.

Om du inte har ett jobb behöver du vara inskriven på arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb. Du behöver även följa din planering som upprättas tillsammans med din socialsekreterare.

Du ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara aktivt arbetssökande. Du ska redovisa att du söker arbete aktivt. Du måste söka alla arbeten du är kvalificerad för inom pendlingsavstånd.

Om du tackar nej till ett arbete, inte bedöms vara aktivt arbetssökande eller tackar nej till en arbetsmarknadsåtgärd kan din rätt till ekonomiskt bistånd komma att påverkas. Du riskerar då att få helt eller delvis avslag på din ansökan om ekonomiskt bistånd.

Du som har nedsatt arbetsförmåga (helt eller delvis) och inte kan söka arbete eller arbeta på grund av hälsoskäl ska ha ett aktuellt läkarintyg som bekräftar det.

Mer information om stöd för dig som söker jobb. Länk till annan webbplats.

Du som är föräldraledig ska ta ut föräldrapenning via Försäkringskassan sju dagar per vecka med full ersättning.

Du som är föräldraledig ska senast sex månader innan barnet fyllt ett år ansöka om barnomsorgsplats. Detta för att du i god tid ska kunna komma igång med en planering för självförsörjning när föräldraledigheten är slut.

Om du har kompletterande ekonomiskt bistånd till din föräldrapenning ska du delta i aktiviteter som underlättar att nå egen försörjning efter föräldraledigheten, exempelvis SFI-studier.

Vuxenstudier berättigar generellt inte till ekonomiskt bistånd då vuxenstuderande inte anses stå till arbetsmarknadens förfogande. Vuxenstudier ska normalt sett finansieras genom det statliga studiemedelssystemet eller med aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen.

För studerande som avlutat sin utbildning och söker ekonomiskt bistånd kan detta beviljas om personen anses ha planerat sin ekonomi för tiden efter studierna genom att till exempel söka arbete i god tid för att klara sin försörjning.

Om du studerar på gymnasiet och är under 21 år är det dina vårdnadshavare som ansvarar för din försörjning. Om de inte klarar sin försörjning är det dina föräldrars ansvar att söka om ekonomiskt bistånd – inte ditt.

Om du är sjukskriven ska detta styrkas med läkarintyg. Om du har rätt till ersättning från Försäkringskassan ska den möjligheten undersökas först.

Du ska följa rehabiliteringsplan med vården och samarbeta med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen om det ingår i din rehabiliteringsplan.

Om du är pensionär kan du inte beviljas ekonomiskt bistånd. Du ska vända dig till pensionsmyndigheten.

Om du har utmätning från Kronofogden får du behålla ett så kallat förbehållsbelopp vilket är en högre summa än ekonomiskt bistånd. Om du inte har tillräckliga ekonomiska resurser efter utmätning är det Kronofogden du ska vända dig till då du inte kan beviljas ekonomiskt bistånd.

Du som är asylsökande har inte rätt till ekonomiskt bistånd till din försörjning. Du ska vända dig till Migrationsverket för att ansöka om dagersättning. Detta gäller både för dig som är asylsökande på ett av Migrationsverkets anläggningsboenden eller om du har ordnat eget boende i kommunen.

Har du fått avslag på din asylansökan har du inte heller rätt till ekonomiskt bistånd.

Du är själv ansvarig för att lösa din boendesituation. Du behöver själv söka lägenheter och kontakta fastighetsägare i hela Sverige. Om du inte skulle lösa din boendesituation själv behöver du ha dokumentation som styrker att du sökt lägenheter och blivit nekad bostad innan du skulle ha möjlighet att få stöd av socialtjänsten när det gäller boende.

Vid akuta ärenden, exempelvis om du saknar mat för dagen, är i akut behov av medicin eller liknande kan du komma till oss på kontoret på Kyrkogatan 2.

Du behöver lämna in underlag som styrker ditt akuta behov i form av kontoöversikt från dina banker samt kontoutdrag (1 månad) från alla konton.

Om du ansöker om medicin behöver du även lämna in underlag från apoteket som styrker att medicinen är receptbelagd. Det behöver även framgå vad medicinen kostar.

Öppettider
Måndag–fredag klockan 8–12 och 13–16.

Så här ansöker du om ekonomiskt bistånd

Du ansöker om ekonomiskt bistånd via en e-tjänst. För att kunna ansöka via e-tjänsten behöver du och eventuell medsökande ha en e-legitimation, till exempel mobilt bank-ID. På e-legitimation.se Länk till annan webbplats. finns information om hur du skaffar e-legitimation.

Första gången du ansöker behöver du skicka in dessa dokument:

  • Kontoutdrag på samtliga dina konton som visar belopp dina bankkonton tre månader bakåt i tiden och kontoöversikt som visar vilka konton du har på banken.
  • Inkomstdeklaration (alla fyra sidorna)
  • Beslut om slutlig skatt (slutskattebesked)
  • Hyreskontrakt och hyresavi för aktuell månad.
  • Fakturor eller kvitton som bekräftar dina kostnader för el, bredband, barnomsorg, medicin eller läkarvård.
  • Kopia på hemförsäkringsbrevet som visar försäkringsperioden.

Om du arbetar behöver du även lämna in detta:

Anställningsavtalet och lönespecifikation för de senaste tre månaderna. Om du har arbetat men blivit uppsagd behöver du skicka in uppsägningsavtal.

Om du är sjukskriven behöver du även lämna in detta:
Läkarintyg om sjukskrivning. Har du rätt att söka sjukpenning ska du ha gjort det. Har du blivit nekat sjukpenning behöver du lämna in beslut om detta.

Om du är arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen lämnar du in:
Planering/handlingsplan från Arbetsförmedlingen. Du hittar den på mina sidor på Arbetsförmedlingen under fliken ”min planering” och sedan trycker du på ”vår bedömning”.

Ytterligare dokument

Beroende på din situation kan det krävas ytterligare dokument. Du kommer att meddelas om detta om det behövs.

Återansökan Länk till annan webbplats.

Har du ett pågående ekonomiskt bistånd så loggar du in på e-tjänsten med din e-legitimation .

Fyll i dina uppgifter

Signera med din e-legitimation. Om ni är två som söker måste den andra personen också signera för att vi ska börja handlägga er ansökan.

Du kan nu följa ditt ärende framåt genom att logga in i medborgarportalen.

Du behöver alltid lämna in kontoöversikt, kontoutdrag, fakturor/kvitto på de utgifter du ansöker om samt lönespecifikation om du har lön eller inkomst.

Om du har planering med Arbetsförmedlingen och denna ändras ska du lämna in den nya.

Alla inlämnade ansökningar hanteras skyndsamt. En efter en i den ordning som de lämnats in om de är kompletta.

Din ansökan handläggs och beslut fattas inom tio vardagar. Dagarna börjar räknas när din ansökan är komplett. Det betyder alltså att din inlämnade ansökningsblankett är fullständigt ifylld och att du har lämnat in alla underlag (dokument) som hör till ansökan (till exempel fakturor och kontoutdrag). Kommunens datumstämpel gäller.

Om du inte är nöjd med ett beslut kan du överklaga det. Du måste göra det skriftligt och skicka in din överklagan senast tre veckor efter att du fått ditt beslut.

Gör så här:

  • Du skriver ett vanligt brev.
  • Skriv vilket beslut det är du överklagar och datum för beslutet.
  • Skriv ner varför du tycker beslutet är fel och varför du tycker du borde ha fått ett annat beslut.
  • Skriv ditt namn, personnummer och adress.
  • Om du har handlingar som du tror kan påverka beslutet ska du skicka med dem tillsammans med din överklagan.

Skicka din överklagan till: Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden, Box 62, 662 22 Åmål

Du kan även fråga din handläggare om du behöver hjälp. Ekonomiskt bistånd beviljas och betalas ut månadsvis. Även om du får ett avslag har du alltid rätt att söka igen nästkommande månad.

Vad händer med min överklagan?

Välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen tittar på din överklagan och bedömer om beslutet ska ändras. Om beslutet inte ändras skickas överklagan vidare till Förvaltningsrätten i Göteborg som prövar ditt ärende en gång till.

Utbetalning

Utbetalning av ekonomiskt bistånd sker genom Swedbanks utbetalningssystem SUS. Om du har konto i en annan bank ska du anmäla till Swedbank vilket konto du vill ha pengarna insatt på. Om du är gift eller sambo delas utbetalning och utbetalas till er båda.

Anmäl ditt konto till SUS Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 december 2024
Publicerad:
3 december 2024