Bygga nytt, riva eller förändra
Planerar du för ombyggnation eller går i tankarna om att bygga nytt?
Då ska du med stor säkerhet göra en anmälan alternativt ansöka om bygglov hos bygg- och miljönämnden.
Undersidor
Anmälan
Ibland kräver inte de planerade åtgärderna en bygglovsansökan men en anmälan.
Avgifter och taxor
För handläggningen av exemplevis din bygglovsansökan tar Bygg- och miljönämnden ut avgifter.
Bostadsanpassning
Du som har en långvarig eller permanent funktionsnedsättning kan söka bidrag för att anpassa din bostads fasta funktioner. Detta gäller oavsett om du bor i hyres-, bostads- eller äganderätt. Bidraget regleras genom lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag.
Bygglov
Här hittar du information om bygglov.
Bygglovsbefriat
Du behöver inte söka bygglov för följande åtgärder som görs i närheten av ditt en- eller tvåbostadshus. Nedan finner du angvina exempel:
Förhandsbesked
Förhandsbesked söker du om du önskar att bygga på en plats utanför detaljplanerat område.
Kulturhistoriska byggnader
I Åmåls kommun finns flertal kulturhistoriska byggnader. En kulturhistorisk byggnadsinventering utfördes 1997 samt 2003. Dessa finns att ta del av på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Marklov
Inom detaljplanlagda områden behöver du marklov om du avser att ändra markens höjdläge avsevärt.
Olovligt byggande och ovårdad tomt
Enligt plan- och bygglagen har bygg- och miljönämnden tillsynsansvar för olovligt byggande samt att byggnader och tomter hålls vårdade, men det är alltid fastighetsägaren som ansvarar för sin byggnad och tomt. Olovliga och ovårdade byggnader och tomter kan vara både störande och en fara för omgivningen.
Rivningslov
Inom detaljplanerat område behöver du oftast rivningslov för att riva byggnader eller delar av byggnader.
Strandskyddsdispens
Ansöka om dispens – ett måste för att bygga eller ändra Grundregeln är att alla ändringar i strandskyddsområdet kräver dispens. Du kan få dispens för att exempelvis bygga, uppföra anordningar eller ändra en byggnad i strandskyddsområdet. För att få dispens måste du dock ha särskilda skäl, i lagens mening. Dessutom får åtgärden inte försämra för friluftslivet eller för växt- och djurlivet. Kommunens ansökningsavgift för strandskyddsdispens är för närvarande 6 870 kronor (2024). Normal handläggningstid är cirka 8-10 veckor, så sök i god tid. Om kommunen överväger att inte ge dispens så får du ett meddelande om det och du ges också möjlighet att lämna synpunkter. Du ges alltid möjlighet att överklaga kommunens beslut om det går dig emot. Länsstyrelsen ska granska kommunens beslut inom tre veckor. Beslutet vinner laga kraft om ingen överklagar inom tre veckor eller om Länsstyrelsen i sin granskning inte kommer fram till att ärendet ska överprövas.
Ventilationskontroll, OVK
Fastighetsägaren har ansvar för att ventilationskontroller sker för att säkerställa en god inomhusmiljö.