Svenska som andraspråk
Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny kunskap, klara vidare studier och ta aktiv del i samhälls- och arbetslivet. Det är också genom språket som vi uttrycker vår personlighet och interagerar med andra människor i olika situationer. Ämnet bidrar till att eleverna stärker sin flerspråkighet och tillit till sin egen språkförmåga, samtidigt som de får en ökad respekt för andras språk och andras sätt att uttrycka sig.
Ämnesinformation
Undervisningen i ämnet svenska som andraspråk ska syfta till att eleverna utvecklar färdigheter i och kunskaper om det svenska språket. Eleverna ska också ges möjlighet att reflektera över sin egen flerspråkighet och sina förutsättningar att erövra och utveckla ett funktionellt och rikt andraspråk i det svenska samhället.
I undervisningen ska eleverna få rikligt med tillfällen att möta, producera och analysera muntligt och skriftligt språk. Skönlitteratur, texter av olika slag, film och andra medier ska användas som källa till insikter om andras erfarenheter, tankar och föreställningsvärldar, och för att ge eleverna en möjlighet att utveckla ett varierat och nyanserat språk. Innehållet ska väljas så att elevernas tidigare erfarenheter och kunskaper tas till vara. Undervisningen ska även bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker, sammanställer och kritiskt granskar information från olika källor.
Samhällets utveckling och digitaliseringen påverkar språk, språkbruk och former för kommunikation. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att orientera sig, läsa, sovra och kommunicera i en vidgad digital textvärld med interaktiva och föränderliga texter.
Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla sådana kunskaper om muntlig och skriftlig kommunikation som behövs i arbetslivet och för vidare studier. I detta ingår att använda digitala verktyg och medier för presentation, kommunikation, interaktion och samarbete när det gäller texter.
Flerspråkighet är en tillgång för såväl individen som samhället, och genom att jämföra språkkunskaper och språkliga erfarenheter med andra ska eleverna ges möjlighet att utveckla en bättre förståelse av vilken funktion språket har för kommunikation, tänkande och lärande.
Kurser
Svenska som andraspråk 1 (SVASVA01)
Svenska 1, 100p, som bygger på de kunskaper grundskolan ger eller motsvarande.
Svenska som andraspråk 2 (SVASVA02)
Svenska 2, 100p, som bygger på kursen Svenska som andraspråk 1.
Svenska som andraspråk 3 (SVASVA03)
Svenska 3, 100p, som bygger på kursen Svenska som andraspråk 2.
Läs mer på skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När kan jag söka?
Kurserna har öppet intag. Du kan söka kurserna när som helst under året. Kontakta studievägledare för mer information.
Vem kan söka?
Välkommen att studera hos oss! Vi hjälper dig att planera dina studier utifrån din unika livssituation, så att du kan kombinera studier med arbete och privatliv. Med en anpassad studieplan ser vi till att dina behov och förutsättningar tas tillvara, och vi finns här för att stötta dig hela vägen. Vi ser fram emot att hjälpa dig att komma igång och nå dina mål.
Kurslitteratur
Svenska som andraspråk 1
Maja Ekelöf - Rapport från en skurhink
ISBN: 9789113029290
Svenska som andraspråk 2
Ulla Isaksson - De två saliga
ISBN: 9789188748164
Svenska som andraspråk 3
Stig Dagerman - Bränt barn
ISBN: 9789113062143
Kontakt
Johan Karlund
- Roll
- Lärare
- E-post
- johan.karlund@amal.se
- Besöksadress:
- Vuxenutbildningen, Industrigatan 12, 662 34 Åmål
Sara Rösvall
- Roll
- Studievägledare
- E-post
- sara.rosvall.churchill@amal.se
- Telefon
- 0532-174 43
- Besöksadress:
- Vuxenutbildningen, Industrigatan 12, 662 34 Åmål
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 december 2024
- Publicerad:
- 9 oktober 2024