Samhällskunskap
Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner ingår. Med hjälp av begrepp, teorier, modeller och metoder från alla dessa discipliner kan komplexa samhällsfrågor förstås och förklaras. Ämnet har även ett historiskt perspektiv
Ämnesinformation
Ämnets syfte
Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika samhällsfrågor. Politiska, sociala och ekonomiska band sammanlänkar i dag människor i olika samhällen över hela världen. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om frågor som berör makt, demokrati, jämställdhet och de mänskliga rättigheterna inklusive barns och ungdomars rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förståelse för frågor om arbetsliv, resurser och hållbar utveckling. Vidare ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur samhället påverkas av digitalisering.
Eleverna ska ges möjlighet att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt till samhällsfrågor och en förståelse av det vetenskapliga arbetet med samhällsfrågor. Dessutom ska undervisningen bidra till att skapa förutsättningar för ett aktivt deltagande i samhällslivet. Ett komplext samhälle med stort informationsflöde och snabb förändringstakt kräver ett kritiskt förhållningssätt och eleverna ska därför ges möjlighet att utveckla ett sådant. Det omfattar förmåga att söka, strukturera och värdera information från olika källor och medier samt förmåga att dra slutsatser utifrån informationen.
I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att arbeta med olika metoder för att samla in och bearbeta information, bland annat med hjälp av digitala verktyg. Genom undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att uttrycka kunskaper och uppfattningar såväl muntligt som skriftligt samt med hjälp av digitala verktyg.
Kurser
Samhällskunskap 1a1 (SAMSAM01a1)
Samhällskunskap 1a1, 50p, som bygger på de kunskaper grundskolan ger eller motsvarande.
Samhällskunskap 1a2 (SAMSAM01a2)
Samhällskunskap 1a2, 50p, som bygger på kursen samhällskunskap 1a1.
Samhällskunskap 1b (SAMSAM01b)
Samhällskunskap 1b, 100p, som bygger på de kunskaper grundskolan ger eller motsvarande.
Läs mer på skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När kan jag söka?
Kurserna har öppet intag. Du kan söka kurserna när som helst under året. Kontakta studievägledare för mer information.
Vem kan söka?
Välkommen att studera hos oss! Vi hjälper dig att planera dina studier utifrån din unika livssituation, så att du kan kombinera studier med arbete och privatliv. Med en anpassad studieplan ser vi till att dina behov och förutsättningar tas tillvara, och vi finns här för att stötta dig hela vägen. Vi ser fram emot att hjälpa dig att komma igång och nå dina mål.
Kurslitteratur
Samhällskunskap 1a1
Daniel West. Libers samhällskunskap 1a1
ISBN: 9 789147 124985
Samhällskunskap 1a2
Daniel West. Libers samhällskunskap 1b
ISBN: 9 789147 123933
Samhällskunskap 1b
Daniel West. Libers samhällskunskap 1b
ISBN: 9 789147 123933
Kontakt
Napaporn Thongdee
- Roll
- Lärare
- E-post
- napaporn.thongdee@amal.se
- Besöksadress:
- Vuxenutbildningen, Industrigatan 12, 662 34 Åmål
Sara Rösvall
- Roll
- Studievägledare
- E-post
- sara.rosvall.churchill@amal.se
- Telefon
- 0532-174 43
- Besöksadress:
- Vuxenutbildningen, Industrigatan 12, 662 34 Åmål
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 december 2024
- Publicerad:
- 10 oktober 2024