Samhällskunskap
Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både möjligheter och problem kopplade till globalisering, interkulturella relationer och digitalisering. Kunskaper om samhället ger oss verktyg så att vi kan orientera oss i en komplex värld, ta ansvar för vårt handlande och främja hållbar utveckling.
Ämnesinformation
Ämnets syfte
Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar förtrogenhet med demokrati och mänskliga rättigheter. Den ska bidra till att eleverna tillägnar sig kunskaper om värden och principer som utmärker ett demokratiskt samhälle samt om demokratiska processer och arbetssätt. På så sätt ska undervisningen ge eleverna förståelse för vad det innebär att vara en aktiv och ansvarstagande medborgare.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur individen och samhället påverkar varandra. Därför ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att utveckla förståelse för sina egna och andras levnadsvillkor och hur de kan påverkas av faktorer som kön och socioekonomisk bakgrund.
Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv samt möjlighet att utveckla förståelse för hur olika intressen och åsikter uppstår och kommer till uttryck. Eleverna ska också ges verktyg att kritiskt granska hur olika aktörer försöker påverka samhällsutvecklingen genom information, ståndpunkter och argument i olika sammanhang och källor. Genom undervisningen ska eleverna vidare ges möjlighet att uttrycka och pröva sina ställningstaganden i möten med andra uppfattningar. Därigenom ska eleverna stimuleras att engagera sig och delta i ett öppet meningsutbyte om samhällsfrågor.
Kurser
Samhällskunskap grund (GRNSAM2)
Samhällskunskap, 150p, kursen tar upp den samhällskunskap som ges i grundskolans högstadium.
Läs mer på skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När kan jag söka?
Kurserna har öppet intag. Du kan söka kurserna när som helst under året. Kontakta studievägledare för mer information.
Vem kan söka?
Välkommen att studera hos oss! Vi hjälper dig att planera dina studier utifrån din unika livssituation, så att du kan kombinera studier med arbete och privatliv. Med en anpassad studieplan ser vi till att dina behov och förutsättningar tas tillvara, och vi finns här för att stötta dig hela vägen. Vi ser fram emot att hjälpa dig att komma igång och nå dina mål.
Kurslitteratur
Samhällskunskap grund
Hans Almgren, Katarina Wattman, Ewa Holm : "Se samhället" Grundkurs i samhällskunskap
ISBN: 9 7891406 96366
Kontakt
Napaporn Thongdee
- Roll
- Lärare
- E-post
- napaporn.thongdee@amal.se
- Besöksadress:
- Vuxenutbildningen, Industrigatan 12, 662 34 Åmål
Sara Rösvall
- Roll
- Studievägledare
- E-post
- sara.rosvall.churchill@amal.se
- Telefon
- 0532-174 43
- Besöksadress:
- Vuxenutbildningen, Industrigatan 12, 662 34 Åmål
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 december 2024
- Publicerad:
- 18 oktober 2024