Gå till innehåll

Gröna Smaker UF

Ekonomielever startar eget inom odlingsvärlden.

I en värld som ständigt strävar efter att minska sitt ekologiska fotavtryck, har två ekonomielever vid Karlbergsgymnasiet i Åmål, Astrid Hidén och Emelie Thörner, tagit saken i egna händer. De läser kursen Entreprenörskap och företagande där de får lära sig hur man driver ett eget företag (Ung Företagsamhet=UF).

Nu har de startat Gröna Smaker UF, ett unikt företag som odlar och säljer microgrönt, och därigenom erbjuder en färsk smakupplevelse med en lokal prägel.

Produktbild av Gröna Smaker

Microgrönt, små skott av grönsaker och örter, har blivit allt mer populärt i restaurangvärlden för att både försköna tallrikar och tillföra extra smaker till rätter. Astrid som extrajobbar på en restaurang kom till insikt om att det är dyrt att köpa in. Tjejerna bestämde sig för att odla det själva och sälja till restauranger i närområdet. Deras odlingsplats är hemma hos Astrid på Värmlandsnäs. De har förberett sig genom att grundligt ha läst på om odling av microgrönt, och köpt in alla odlingslådor som behövs för ändamålet.

Men hur går det till? De beställer frön och odlingsmattor från nätet. Fröna sås på fuktiga mattor och placeras i mörker i tre dagar, följt av fyra dagar i ljus. Därefter är det dags för skörd. Tjejerna fascineras av den snabba tillväxten och har hunnit lära sig mycket om odling under processen.

Målgruppen för Gröna Smaker UF är främst restauranger och företag inom matbranschen som vill erbjuda färskt och närproducerat microgrönt till sina kunder. Men de tänker även på privatpersoner som annars har svårt att få tag på dessa produkter, om de inte odlar själva. De har redan kontaktat flera restauranger och intressenter och har fått positiv respons.

Maträtt Gröna Smaker

Gröna Smaker UF har en unik affärsidé, särskilt som ett UF-företag. Produkterna kommer att finnas tillgängliga genom REKO-ring Säffle med försäljning ett tillfälle varannan vecka. Kunder kan också göra beställningar via företagets sociala medier. Produkterna säljs i olika storlekar och är snyggt förpackade med Gröna Smaker UF-loggan på förpackningen.

Men det slutar inte där. Gröna Smaker UF har stora planer för framtiden och planerar att delta i tävlingar som arrangeras av UF Fyrbodal.

Som en del i kursen Entreprenörskap och företagande ingår att delta i minst två säljtillfällen. Utöver REKO-ringens försäljning kommer de att delta i mässan vid Karlbergsgymnasiets Öppet hus den 18 november samt Åmåls julmarknad, där många andra UF-företag brukar delta.

Gröna Smaker UF är ett lysande exempel på hur ungdomar med bra affärsidéer och engagemang kan komma långt på sitt UF-år då de lär sig driva sitt eget företag. Med deras passion och drivkraft kommer de förmodligen att fortsätta längre än kursen i utbildningen är.

Emelie och Astrid Gröna Smaker UF

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 januari 2024
Publicerad:
9 oktober 2023