Gå till innehåll

Dialogmöte om anstaltsetablering i Åmål

Riksdagsledamöter på besök i Åmåls fullmäktigesal.

Temadag i Päronsalen stadshuset om Åmåls arbete med erbjudande till kriminalvården: Michael Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande Åmåls kommun, Anna Lärk Ståhlberg, förbundsordförande Fyrbodals kommunalförbund, Liselotte Fröjd (M) 1:e vice ordförande direktionen Fyrbodals kommunalförbund. Riksdagsledamöter som deltog: Emma Nohrén (MP), Jonathan Svensson (S), Mats Wiking (S), Magnus Jacobsson (KD), Johan Hultberg (M), Matheus Enholm (SD), Louise Thunström (S). Foto: Jan Andersson

Åmåls kommun bedriver ett pågående intensivt arbete för att få till en eventuell etablering av en kriminalvårdsanstalt i Åmål. Riksdagsledamöter och regionala företrädare fick en uppdaterad lägesbild vid ett stormöte i Åmål på måndagen den 19 augusti.

Åmåls arbete har ett brett stöd i både Västra Götaland och Värmland, och även bland riksdagsledamöter. Det råder total politisk enighet i den här frågan, både lokalt och regionalt. Alla är eniga om att en kriminalvårdsanläggning i Åmål skulle ge fördelar för utvecklingen av hela regionen. Även Värmland har ställt sig bakom Åmåls arbete med erbjudandet till kriminalvården.

Vid en temadag i Åmål på måndagen 19 augusti fick inbjudna riksdagsledamöter, direktionen för Fyrbodals kommunalförbund, kommunstyrelsen i Åmål och tjänstepersoner en uppdaterad lägesbild över det pågående arbetet med ett erbjudande till kriminalvården för en eventuell etablering av kriminalvårdsanstalt.

Gästerna fick en presentation av stora lilla Åmål och hur kommunen har arbetat med att bland annat kunna erbjuda byggfärdig mark utanför Åmål som en etablering skulle kräva. Markarbetet som redan har gjorts skulle förkorta en eventuell etablering med flera år tack vare förkortad byggtid. Detta eftersom arbete med detaljplaner normalt är långa processer på flera år.

Representanter för Fyrbodals kommunalförbund, där Åmåls kommun ingår som en av 14 kommuner, poängterade att förbundet står bakom Åmåls arbete och är beredda att stötta Åmål i arbetet, bland annat i frågan om kompetensförsörjning.

- Större etableringar driver utvecklingen för alla och leder i förlängningen till nya jobb i många av våra kommuner, säger Anna Lärk Ståhlberg förbundsordförande i Fyrbodals kommunalförbund.

Alla inbjudna var nöjda med informationen de fick. Riksdagsledamöterna såg det breda samarbetet som en framgångsfaktor för regional utveckling. Vad tar ni med er från dagens möte?

- Jag vill se den här dagen som ett exempel på hur vi måste jobba mer totalt sett i Fyrbodal. Det kommer att krävas att vi kan samarbeta över partigränser och kommungränser och att vi kan ha goda kontakter över länsgränserna. Allt det ni har gjort är det vi ska göra i arbetet med att stärka vår del av landet. Vi riksdagsledamöter kan fungera som ambassadörer och förmedla kontakter. Se oss som en resurs, säger riksdagsledamot Johan Hultberg (M).

- Det som imponerar och som många har att lära av är att ni har säkrat marken och ni har förkortat byggnadstiden med flera år. Det är ofta den typen av frågor som tar lång tid. Den politiska enigheten tror jag är nödvändig, att vi talar med en röst och det har ni precis gjort här. Jag tycker verkligen ni har gjort det som krävs och jag vill gratulera er, säger riksdagsledamoten Louise Thunström (S).

Michael Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Åmåls kommun,
är mycket nöjd med dagens möte och konstaterar att det skulle bli ett enormt lyft för Åmål och hela vår region om Åmål skulle få en etablering av en kriminalvårdsanstalt.

- En etablering här i Åmål skulle betyda oerhört mycket för oss här Åmål, men också för hela regionen. Det handlar om bostäder, utbildningar, infrastruktur och en kraftigt utökad arbetsmarknad i vårt område. Det är nu viktigt att vi visar att frågan är fortsatt högaktuell för oss. Jag ser mycket goda förutsättningar för både Dalsland och Fyrbodal, men även Värmland, att växa. Vi talar om en seriös regionutveckling, samtidigt som etableringen kunde vara en viktig del i att lösa en del av kriminalvårdens utmaningar, säger han.

Arbetet går nu närmast vidare med att färdigställa detaljplaner och fortsätta arbetet med frågor om kompetens- och bostadsförsörjning, som viktiga delar i erbjudandet till kriminalvården. Åmåls kommuns arbete med erbjudandet till kriminalvården inleddes 2020 då en särskild arbetsgrupp bildades. Arbetet har skett utifrån en kravlista från kriminalvården på en anstalt med 400 interner. Åmåls kommun har nu, utöver tidigare säkrad marktillgång, säkerställt mark för att kunna möta kriminalvårdens ökade behov av mark vid en eventuell etablering av en ännu större anläggning.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 augusti 2024
Publicerad:
20 augusti 2024