Gå till innehåll

Backa barnet ska fånga upp barn tidigt och ge rätt stöd

Gruppbild på representanter vid påskriften på Campus Dalsland av överenskommelsen Tillsammans backar vi upp alla barn i Dalsland.

Gruppbild på representanter vid påskriften på Campus Dalsland av överenskommelsen Tillsammans backar vi upp alla barn i Dalsland. Foto: Jan Andersson

Nu startar arbetet med modellen Backa barnet i alla fem Dalslandskommuner. Vid en ceremoni på Campus Dalsland i Bäckefors skrev representanter för Polisen, primärvården och Dalslandskommunerna under en viktig överenskommelse.

Metoden Backa barnet ska tidigt fånga upp och ge rätt stöd till de barn som behöver så att fler klarar sin skolgång. Att klara grundskolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förebygga ohälsa, utanförskap och kriminalitet.

- Det här är ett otroligt stort steg. Det handlar om att vi ska fånga upp alla barn i Åmål för att de inte ska hamna i utanförskap som kan leda till kriminalitet eller ofullständig skolutbildning. Det här är ett jättestort och viktigt projekt för våra invånare, säger Helena Wretman, förvaltningschef för välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Största satsningen någonsin

Västra Götalandsregionen (VGR) går in med ett stöd på 18 miljoner kronor och kommunerna Bengtsfors, Dals Ed, Mellerud, Färgelanda, Åmål och vårdcentralerna med en lika stor summa. Sammanlagt rör det sig om 36 miljoner kronor. Det är hittills den största sociala investeringen VGR gjort.

Förskola, skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård samt polis omfattas av projektet. Med Backa barnet får de nu en verktygslåda för att kunna samarbeta enklare. Backa barnet bygger ursprungligen på en metod som utvecklats i Skottland, Getting It Right For Every Child.

Alla kommuner i Dalsland deltar

Bengtsfors kommun som samordnar projektet ser en stor nytta för hela Dalsland.

- Det här är ett jättebra exempel på hur vi Dalslandskommuner tillsammans med hälso- och sjukvården investerar i barns utveckling - och på det sättet investerar långsiktigt i utvecklingen i Dalsland och i Västra Götaland säger Björn Lindeberg, utbildningschef i Bengtsfors kommun.

Vad arbetet kan leda till enligt studier av Skottlandsmodellen:

• Skolnärvaron ökar samt fler fullföljer sina studier.

• Med en bättre helhetsbild av barnens situation erbjuds rätt insatser i större omfattning, vilket kan leda till färre orosanmälningar.

• Tidiga samordnade insatser tillsammans med förändrad kriminalpolitik tros ha bidragit till minskad ungdomsbrottslighet.

Gruppbild på styrgruppen för Backa barnet Dalsland.

Gruppbild på styrgruppen för Backa barnet Dalsland. Foto: Jan Andersson

I projektet deltar: Kommunerna i Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud, Åmål, MedPro Clinic, Åmål vårdcentral, Närhälsans vårdcentraler i Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud, samt Polisen. Arbetet samordnas av en styrgrupp.

Åmåls kommun arbetar sedan tidigare med att stötta barn och ungdomar genom tidiga samordnade insatser. Det sker bland annat genom arbetet i verksamheten Ungvux. Det är en lättillgänglig ungdoms- och vuxencentral med samlade resurser och olika kompetenser. I det arbetet samverkar Åmåls kommun med Västra Götalandsregionen och Samordningsförbundet.

Fakta Backa barnet

Modellen utvecklades först i Ystads kommun i samarbete med Region Skåne och polismyndigheten. Den bygger på ett arbete som utvecklats i Skottland, Getting It Right For Every Child.

Fullföljda studier - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

Det goda livet i Dalsland - Fyrbodals kommunalförbund

Läs mer om hur metoden Backa barnet fungerar på hemsidan backabarnet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 mars 2024
Publicerad:
11 mars 2024